Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Ett auktoritärt USA kan förändra hela världen

Trump lär inte acceptera resultatet om han förlorar

I onsdags spelade vi in vår säkerhetspolitiska podcast Höjd beredskap inför publik. Podden firade fem år och vår gäst var ingen mindre än Sveriges nye Överbefälhavare Michael Claesson.

Jag frågade honom vad det första han gör på onsdag morgon om Donald Trump vinner valet.

– Då tar jag min kopp kaffe och business as usual, svarade han.

Det är en ganska bra svar, ett av de bästa hittills.

Förra gången Trump var president så stärktes samarbetet med Sverige. USA kommer fortfarande vara helt avgörande för Europeisk säkerhet. Oavsett mängden drama.

Vi kan inte styra över vad som händer, men vi kan ha is i magen.

Eller kaffe.

Snart kan Vladimir Putins vän i Vita Huset vara tillbaka. Trump har lovat avsluta kriget i Ukraina inom 24 timmar, sannolikt genom att pressa Kiev till underkastelse.

Det kommer inte vi och övriga Europa gå med på. Ukraina kommer inte att vika sig. Så vad som händer sedan vet ingen.

De experter jag pratat med tror att kriget kommer att fortsätta, och att Ukraina behöver Sveriges och EU:s stöd mer än i dag. Både politiskt och direkt med vapen, men allt mer genom stöd till Ukrainas egen vapenindustri.

Kriget började 2014 med det ryska överfallet på Krim. Och kan mycket väl fortsätta i tio år till. Den ryska imperialismen kommer att definiera mycket av vår stund på jorden.

Vi såg nyligen hur det styrande Putinlojala partiet ”Georgisk dröm” efter massivt valfusk utropade sig till segrare i valet där. De vill föra Georgien närmare Moskva.

– Vi har inte fått de slutliga rapporterna men allting talar för att det har skett många oegentligheter, att det är ett val som inte är pålitligt, att det har skett rent fusk på olika sätt, kommenterade Ulf Kristersson valresultatet, till TT.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kallat Georgiens val ”fritt och demokratiskt.” Han leder just nu EU:s ordförandeland.

– Han talar inte för Europas länder, han talar inte för Sverige, han talar möjligen för Ryssland, men han talar inte för oss andra, säger Ulf Kristersson.

Inte överdrivet diplomatiskt kanske, men helt sant. Viktor Orbán är en rysk nickedocka. Sveriges ambassadör i Ungern blev som svar uppkallad till Utrikesdepartementet i Budapest för en utskällning.

Föga förvånande är Viktor Orbán också Donald Trumps största beundrare inom EU.

Han ska öppna ”flera flaskor Champagne” om Trump vinner, har han sagt. Han och Putin kanske kan fira tillsammans.

Valfusket i Georgien följer ett välbekant mönster. Det senaste demokratiska valet i Ungern var 2010, i Turkiet var det 2003, i Ryssland 2000.

En man – en röst – en gång. Sen är det slut.

Den våg av demokratiseringar som följde på Berlinmurens fall går sedan många år bakåt igen. När jag för en tid sedan träffade professor Staffan Lindberg vid Göteborgs Universitet, en av världens ledande experter på demokrati, var han dyster.

– Aldrig tidigare i historien har så många länder avdemokratiserats samtidigt. De omfattar hela 35 procent, fler än en tredjedel, av jordens befolkning, sa han.

Det finns exempel som går åt rätt håll, som Polen och Brasilien, men de tillhör undantagen.

Man kan nästan tala om en manual för hur denna avdemokratisering går till. Första offret är det fria ordet.

– Medier angrips av statsmakten och deras anhang. Först individuella journalister och marginella media. Sedan allt fler. Desinformation används strategiskt för att öka polariseringen, säger Staffan Lindberg.

Sedan är det civilsamhällets tur, folkrörelser, folkbildning, fackföreningar, miljörörelsen, kvinnoföreningar med flera. Och så kulturen och utbildningsväsendet. Sen statliga institutioner som polis, domstolar om militär.

– Alla wannabe-diktatorer ger sig på på de oberoende maktcentrum som finns, säger Staffan I Lindberg.

Det är de små stegen vi ska titta efter, hur gränserna flyttas. Och från USA lyser alla varningslampor rött just nu.

Polariseringen, lögnerna, Donald Trumps angrepp mot medierna och förberedelserna från höger att underkänna resultatet om de inte själva vinner.

Enligt The Atlantic, som citerar interna samtal i Vita huset, har Trump uttryckt sig uppskattande om Hitler.

”Jag behöver den sorts generaler som Hitler hade… folk som var totalt lojala till honom, som lydde order”.

Frågan måste ställas: om Donald Trump vinner på tisdag, var detta det sista fria och rättvisa valet i USA?

En man – en röst – en gång.

Mina amerikanska vänner försöker lugna mig. Institutionerna är starkare än vi i Europa tror. Både på federal nivå och i delstaterna. USA är för stort, för komplext för att utvecklas i Ungerns, Turkiets eller Rysslands riktning.

Vi får se.

Men för omvärlden kan förändringen ändå bli dramatisk.

Om Donald Trump kastar Ukraina till vargarna lär andra ta lärdom. När gör Kinas kommunistparti allvar av att anfalla Taiwan?

Och i Europa står fler länder på Vladimir Putins meny. Nästa måltavla efter Georgien ser ut att vara Moldavien, och sedan västra Balkan. Hur länge dröjer det innan tonläget höjs mot länder som Lettland eller Estland?

Sannolikt inte så många år. Om Donald Trump blir vald så lär Putin skynda sig.

De kommande åren kan Europa klämmas mellan ett auktoritärt öst med Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea å ena sidan. Och ett allt mer auktoritärt USA å den andra.

När Sverige vaknar på onsdag och Michael Claesson har fått sin kopp kaffe kanske vi vet, men sannolikt inte.

Förhoppningsvis vinner Kamala Harris, även om det mesta talar för Donald Trump. Men oavsett vilket ska vi inte ta ut något i förskott.

Om vi har is i magen. Om vi tar ansvar för vår egen säkerhet. Om vi samarbetar med våra vänner i Norden och i Europa så är vi betydligt starkare än vi själva ibland tror.

Det kan också vara värt att tänka på, när krigsrubrikerna blåser bort alla nyanser mot slutet av veckan.

Följ ämnen i artikeln