Pia Sjögrens liv lär oss nåt om kampen mot drogerna
Sveriges drogpolitik är ett misslyckande
Förra året dog 126 unga människor av narkotika, rapporterade SVT på måndagen. Trots att narkotikadödligheten har ökat kraftigt i Sverige sedan 1990-talet ser man ändå en positiv trend i att kurvan nu går nedåt. Kanske är det för att färre använder Fentanyl efter en rad uppmärksammade domar mot de som har försett drogmarknaden med det potenta giftet.
Fortfarande beror majoriteten av dödsfallen på överdoser på opioider, det vill säga heroin, tramadol eller metadon. Särskilt farliga är de tillsammans med lugnande medel, så kallade benzodiazepiner.
Någon som kan allt om den här världen och dess mörka vrår är 65-årig Pia Sjögren.
I trettio års tid har hon följts av SVT:s grand old man Tom Alandh, som nu gjort sin tredje dokumentärfilm om hennes liv. Filmerna skildrar 35 år av tungt missbruk, hemlöshet och misshandlande män. Men också om hur det är att vara anhörig till en missbrukare. Mamma Ann-Maries outtröttliga tålamod och strider för sin dotter Pia. Och sen Pias egen kamp med dottern Jenny som går i sin mammas fotspår.
Livets onda cirkel.
I dag är Pia drogfri sedan 2003, och i dokumentären "Det sköra livet" får vi följa henne under de senaste tio åren och se hur hon mirakulöst har kommit på fötter i livet, för att sedan rasa ned igen. När hon äntligen hade kommit igång med ett arbetsliv som uppskattad narkotikaterapeut drabbades hon av en dödlig lungsjukdom. Numera bor Pia tillsammans med sin 93-åriga och gravt synskadade mamma Ann-Marie.
I dag får de stötta varandra i tystnad och mörker.
Tom Alandh säger i filmen att han upptäckte Pia Sjögren på Stockholms gator tack vare hennes knallröda hår. Kanske var samma sak som jag själv lade märke till.
Jag minns att jag ofta såg henne runt Odenplan, ett hopplöst ställe att sälja de hemlösas tidning "Situation Stockholm" på konstaterar hon. Har man sett henne i det skicket på 1990-talet förundras man och gläds på djupet åt att hon över huvud taget lever idag.
Därför känns det extra tungt när man i den SVT-aktuella tredje delen om Pia Sjöbergs liv får höra att dottern Jenny är inne i samma destruktiva karusell som mamman en gång var. Det är droger, rundor på anstalter och behandlingshem.
Med Tom Alandh vill Jenny helst inte prata om sitt liv, men berättar att hon mår som bäst hon när hon får vara med hästarna. Då kan hon för en gångs skull vara i nuet. Det lugnar ned sig i kroppen och i huvudet, förklarar hon.
Jag tänker: Varför gick det inte att stoppa den negativa spiralen i tid? Varför har Sverige näst högst narkotikadödlighet i hela EU? Helt klart gör vi något fel i kampen mot drogerna, som ju också är grunden till den gängkriminalitet landet plågas av.
Det blir ingen fjärde del av dokumentärserien säger Tom Alandh. Pia är dödligt sjuk och jag är 76 år, förklarar han för Expressen.
Nu återstår egentligen bara döden, säger han.