Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Orättvisor gör oss allt sjukare

BRYT TABUN Varje år tar drygt 1 500 personer livet av sig i Sverige. Jonas Ljungbergs lillebror, OS-medaljören Mikael Ljungberg, var en av dem. I går berätade han om tiden efter broderns självmord i ”Djävulsdansen”. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle.

16 september 2016 Psykisk ohälsa

I går visades den andra delen i SVT:s dokumentärserie ”Djävulsdansen”, som den här gången handlar om psykisk ohälsa. Genom programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund får vi följa syskon till personer som på olika sätt varit sjuka psykiskt. ”Det ska inte vara skämmigt att må psykiskt dåligt”. Det säger Jonas Ljungberg, storebror till brottaren och OS-medaljören Mikael Ljungberg som tog livet av sig 2004. Att bryta tabun kring psykisk ohälsa är modigt och nödvändigt.

Sjukfallen ökar

Vi har alla upplevt tunga perioder, sorg och motgångar. Det är en del av livet. Men för många blir de mörka tankarna ett sjukdomstillstånd. För fjärde året i rad har antalet sjukfall med psykisk sjukdom ökat, enligt Försäkringskassan. I dag utgör 40 procent av alla sjukfall psykiska sjukdomar. Samma oroväckande trend finns bland unga. Folkhälsomyndigheten har undersökt skolbarns hälsovanor sedan 1980-talet. Den senaste undersökningen visar att allt fler tonåringar uppger att de mår psykiskt dåligt. Bland 15-åriga flickor är andelen som lider av stress och ångest som tar sig uttryck i fysiska besvär hela 57 procent, den största sedan studien började.

Ökar mer här

Även i en internationell studie på uppdrag av WHO sticker svenska tonåringar ut. Bland 42 europeiska länder har den psykiska ohälsan ökat mest här. Från att ha legat i mitten är Sverige nu på plats åtta över störst förekomst av psykisk ohälsa.

Så vad beror det här på?

Förklaringarna är många. Brister i psykvården är en, dåliga arbetsmiljöer en annan. Bland unga kan det handla om stress för framtiden, utseende-

fixering och prestationskrav. Men i boken ”Jämlikhetsanden” konstateras att det finns ett tydligt samband mellan ökad ojämlikhet och psykisk ohälsa. Studier visar att hot om social värdering är den stressfaktor som drabbar oss hårdast.

Det tål att tänka på i tider när vi ständigt kan jämföra våra liv mot andras via Facebook och Instagram. Bilder och lajks på andras mysiga middagar,

gulliga barn och semestrar kan skapa en långvarig stress som faktiskt kan vara allvarlig för vår hälsa och till och med livslängd.

Stigmatiseringen minskar

Den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa är självmord. Varje år tar drygt tusen män och femhundra kvinnor livet av sig. Det kan jämföras med att omkring 300 dör i trafiken årligen. Att vi pratar om våra erfarenheter av psykisk ohälsa, som personerna i ”Djävulsdansen” gör, kan minska stigmatiseringen kring ett samhällsproblem som faktiskt drabbar oss alla. Ibland kan det också räcka att bara ställa frågan till en annan människa: ”Hur mår du?”.

Följ ämnen i artikeln