Det sista vi behöver nu är ett fullskaligt krig
Eldupphör är enda vägen framåt
I The Guardians podcast “Today in Focus” åker en av tidningens reportrar, Michael Safi, för att se hur Libanon påverkas av den eskalerande konflikten mellan Palestina och Israel, som nu spridit sig till landet. Risken för ett krig i södra delen är extremt nära.
Safi träffar människor som vittnar om hur Israels raketattacker mot landet innehållit vit fosfor, vilket är ett krigsbrott. Israel nekar till anklagelserna. Men människorättsorganisationer hävdar att det finns bevis.
Vägrar ge upp vardagen
På en strand träffar Safi några libaneser, som verkar obrydda om oroligheterna. Han frågar hur tankarna går om den upptrappade konflikten?
En kvinna berättar hur de en timme tidigare såg ett flyganfall på himlen, men vägrade gå upp ur vattnet.
– Det är det tydligaste tecknet på motstånd, svarar hon.
En annan säger att de är så vana vid konflikter, som spänt över generationer, att det är essentiellt att försöka se till att vardagen fortlöper så ”normalt” som möjligt. Även om man rädd.
För alla har inte den lyxen. Som de som väntar på att Hamas och Israel ska släppa gisslan. Eller för befolkningen i Gaza som lever i svält, där bomberna regnar från himlen. Med sjukhus och skolor som mål.
Och för de människor som sett hela sin familj försvinna. Där är sorgen bottenlös, avgrundsdjup. Saknaden oersättlig.
Och nu riskerar konflikten att trappas upp. Igen. Efter att Hamasledaren Ismail Haniya dödades i Iran, med största sannolikhet av Israel, förväntar sig världen nu en vedergällning från Hizbollah, Hamas och Iran.
Ingen vill ha krig
Att ännu fler länder dras in i ett fullskaligt krig är förödande. Eller som Alexander Atarodi, tidigare forskare på FOI, säger till TT: att varje gång något händer i konflikten ”så kommer vi närmare ett gigantiskt vulkaniskt utbrott”.
Och bakom det kriget står även USA och Ryssland, på varsin sida.
Det går inte att undgå tanken att den här eskaleringen hade kunnat förhindras. Om fler länder i väst – Sverige inräknat – krävt eldupphör och satt ner foten mot Netanyahu mycket tidigare.
– Jag vill inte ha krig, ingen jag känner vill ha krig, säger kvinnan på stranden i Libanon.
Det är det få människor, i mellanöstern och resten av världen, som vill se. Likaså majoriteten av världens makthavare. Därför måste nu FN fortsätta göra sitt yttersta för att kräva eldupphör och se till att internationell rätt följs.
Detsamma gäller Sverige.