Sverige borde ta emot patienterna från Gaza

Kan Norge så kan vi

Om Norge kan ta emot patienter från Gaza, varför kan inte Sverige?

Sedan 2022 har Sverige tagit emot 184 patienter från Ukraina. Två tredjedelar av patienterna är civila och resterande är krigsskadade.
I maj uppmanade EU:s hälsovårdskommissionär, Stella Kyriakides, samt kriskommissionären Janez Lenarcic, att EU-länderna om att ta emot 109 svårt skadade patienter från Gaza.

Sverige svarade i juli nej på frågan med hänvisning till att situationen givetvis är akut med att man redan donerat 520 miljoner kronor i hjälpinsatser till regionen sedan 7 oktober, utöver kärnstödet till UNRWA. Ett stöd på 300 miljoner, vilket gör att Sverige totalt donerat 820 miljoner kronor.

När Aftonbladets ledarsida i juli frågar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) varför Sverige fortfarande inte tar emot patienter från Gaza ger hon ett i princip identiskt svar som hon gav till kommissionärerna i maj. Ankarberg Johansson säger att situationen i Gaza är bortom ord och understryker stödet Sverige redan har gett samt:
”Sverige stödjer närområdet genom att donera medicinteknisk utrustning och sjukvårdsmateriel via EU:s civilskyddsmekanism. Här har Sverige bidragit med sjukvårdsmateriel och ventilatorer till Egypten.”, skriver ministern.

Situationen i Gaza är inget mindre än en akut kris. Stora delar av befolkningen svälter. Ingen plats i regionen är säker. Över 40 000 människor har redan dött, många av dem barn. Räknar man in de indirekta dödsfallen kan siffran, enligt The Lancet, bli mer än fyra gånger så stor. Därtill lever många människor nu med enorma skador. De vårdas på sjukhus som vi vet är direkta mål för Israels bomber och robotattacker.
Den internationella domstolen i Haag (ICJ) har inte bara sagt att regeringen i Israel nu måste göra sitt yttersta för att förhindra ett folkmord i regionen, de har även fördömt landets illegala bosättarpolitik. Det har även EU- och G7-länderna gjort.

Det minsta Sverige kan göra i denna situation – där man nu står bakom vapenvila – är att ge vård till de civila som skadats. Norge har redan tagit emot 20 patienter. Även länder som Malta, Italien, Luxemburg, Rumänien och Slovakien har gjort sitt.
Norge är inte bara vårt grannland. De är ett land som på många sätt varit moraliskt vägledande i sitt stöd till Gaza. De var bland de första länderna i väst som krävde eldupphör och att gisslan släpps. De har dessutom varit en aktiv part i att visa fortsatt stöd till UNRWA. samt fördöma Israels illegala bosättningar i ICJ.
I dagsläget bistår Norge med ett stöd på 1,7 miljarder norska kronor till Palestina, och kan samtidigt ta emot patienter från regionen.

I en annan tid, med en annan regering, hade Sverige nog agerat som Norge.

Det minsta man kan begära av den här regeringen är att vi öppnar upp våra sjukhus till krigsdrabbade i Gaza, precis som vi gjort för patienterna från Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Följ ämnen i artikeln