Banken lurar dig även när räntorna sjunker
Elisabeth Svantesson vill inte hjälpa nu heller
I två års tid har hushållens elände inneburit storslam för storbankerna. Aptiten på dina pengar verkar inte gå att mätta. Samma räntor som pressat svenska bolånetagare har nyttjats av bankerna för att göra rekordvinster.
Hur har de gått tillväga? Genom att ge olika villkor för pengar som kunderna sätter in och pengar som kunderna lånar har bankernas räntenetto svällt. Inte mindre än 80 miljarder i extra vinster har de lyckats skyffla undan åt sig som ett resultat av situationen. Det räknade Dagens Nyheter ut nyligen.
Är direktörerna nöjda med det? Nej.
Idag konstaterade Finansinspektionen (FI) att bankernas bruttomarginal för rörliga bolån nu också ökar. Andra kvartalet var den 0,64 procentenheter och ökade under tredje kvartalet till 0,78.
Arbetslösheten ökar
Det FI pekar på är vinstskillnaden mellan den ränta banken tar ut av sina bolånekunder och deras egna kostnader för lånens finansiering. Med tanke på att en exceptionellt stor andel av svenska folket har rörliga bolån är det stora summor vi pratar om.
Räntorna må vara på väg ner, men bankerna fortsätter att krama ur dig pengar.
Att hushållen är så högt skuldsatta har inte bara inneburit att boendekostnaderna skenat de senaste åren, det har också slagit hårt mot svensk ekonomi. Lågkonjunkturen biter sig fast. Imorse kom siffror som visar att arbetslösheten fortsätter att öka. Nästan var femte barn i Sverige lever i hushåll med låg ekonomisk standard.
Att bankerna i det här läget gör rekordvinster är minst sagt provocerande.
Obegripligt
Finansminister Elisabeth Svantessons passivitet i frågan är obegriplig. Konkurrensen på räntemarknaden fungerar inte, det kan alla se.
Det finns flera skarpa åtgärder att ta till. Exempelvis att införa en särskild skatt på bankernas räntenetto. Eller att öka konkurrensen genom sänkta avkastningskrav för statliga banken SBAB. Eller att förenkla reglerna för bankbyten. Det skulle kunna pressa ner genomsnittsräntorna.
Istället har Elisabeth Svantesson naivt ringt runt till bankledningarna och vädjat till dem att ta större ansvar. Det har såklart inte funkat.
Hur många kvartal till av rekordvinster och ökade marginaler ska direktörerna flina över innan finansministern agerar? Välj sida Elisabeth Svantesson, svenska folket eller storbankerna?