Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Svantesson är kall inför svenskarnas skuldberg

Rekordmånga hos inkasso och Kronofogden

Finansminister Elisabeth Svantesson har lämnat svenskarna i sticket i kostnadskrisen.

Svenska folkets skulder växer. De senaste åren har varit extremt tuffa. Allt har blivit dyrare och lönerna har inte hängt med. Lösningen för en del har blivit att ta ett lån eller handla på faktura.

För alltför många leder det till ekonomiska katastrofer. Det märks hos branschföreningen Svensk inkasso.

Enligt dem ligger svenskarnas betalningsskulder nu på rekordnivåer.

Från januari till juli i år har antalet inkassokrav räknats till drygt 5,6 miljoner ärenden. Fortsätter det i samma takt året ut kan antalet för första gången landa på mer än 10 miljoner inkassokrav.

Höjda hyror

Fredrik Engström är ordförande för Svensk inkasso och säger till TT att de ökade betalningsanmärkningarna beror på det ekonomiska läget i Sverige.

– Många hushåll är väldigt pressade av de allmänna prisökningarna i kombination med höga räntor och ganska markant höjda hyror.

De flesta fallen som går till inkasso handlar om köp av kläder, telefonabonnemang och andra varor på internet. De flesta – 76 procent – betalar inom tre månaders tid. Gör man inte det hamnar konsumenten efter två inkassokrav hos Kronofogden.

Rekord hos Kronofogden

Även hos Kronofogden noteras rekordnivåer. Drygt 400 000 svenskar har betalningsanmärkningar där i dagsläget. Det ställer till mycket i folks vardag.

För det första ligger betalningsanmärkningarna kvar i tre år. Det gör det svårt eller omöjligt att få ett vanligt banklån, ett hyreskontrakt eller att teckna ett telefonabonnemang.

För det andra gör Kronofogden en utmätning på antingen lön eller egendom om man inte kan betala. I värsta fall kan man bli vräkt eller tvingas att sälja sin bostad.

Tagit smällen

Ulf Kristerssons regering och Riksbanken har gemensamt spätt på kostnadskrisen i Sverige. Samtidigt som inflationen varit hög, med vansinniga prisökningar på mängder av varor och tjänster, har bankerna pressat upp räntorna på lånen.

Många har fått vända på varenda krona för att få pengarna att räcka till.

Regeringen har låtit vanliga svenskar ta den stora smällen för att sänka inflationen. Nu är arbetslösheten den högsta på tio år och rekordmånga har hamnat i skuldfällan.

I budgeten om knappt en månad måste finansminister Elisabeth Svantesson  ger vanliga hushåll andrum. Allt annat vore total tondövhet.


Hur tycker du att regeringen har skött kostnadskrisen? Hur har du drabbats och vad vill du se för reformer för att din ekonomi ska förbättras?

Chatta med Jonna Sima om ledartexten klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor och reflektioner redan nu!

  • Jonna Sima
    i går09.26

    Nu måste jag dessvärre avsluta chatten. Hoppas ni kan överleva den ekonomiska vargavintern.

    Tack och hej för idag! /Jonna

  • i går09.24

    Regeringen håller på sina kompisar. Kreditföretag med ockerräntor på 30-40-50% och spelbolag som skinnar folk gör storvinster medan hårt knegande medborgare sitter mitt i skiten. Det är klasspolitik när den är som vidrigast.

    anders_kjellstrom02

    Klart man måste vara schyst mot ens gamla klasskompisar från Handels. ;)

    Jonna Sima
  • i går09.23

    Att regeringen sätter press på bankerna att sänka räntan snabbare. Dom är så fula som sänker mindre än riksbanken. När riksbanken höjde räntan var dom snabba att höja med lika många punkter minsann. Dom tjänar otroliga pengar på vårat elände

    Helena

    Visst är det. Jag diskuterar detta närmare i veckans Ekonomibyrån i SVT. Titta gärna! https://www.svtplay.se/video/8orAJ3k/ekonomibyran/bank-tv-sant?info=visa

    Jonna Sima
  • i går09.21

    Ni på ABs ledarsida brukar komma med om vi inte hade sänkt skatterna med flera hundra miljarder så hade vi haft så mycket mera pengar till välfärden. Anser ni fortfarande att jobbskatteavdrag, ROT & RUT ska försvinna. Kapitalskatter ska höjas & fastighetsskatt/förmögenhetsskatt ska återställas samt att värnskatten ska tillbaka?

    Von Anka

    Ja, det låter som vettig fördelningspolitik. Om allt går att genomföra är dock högst tveksamt.

    Jonna Sima
  • i går09.21

    Godmorgon

    Fråga 1: uselt

    Fråga 2 : finns det någon i det här landet som inte har blivit drabbad( förutom lagstiftarna och deras kompisar förstås) ??

    Fråga 3: bästa reformen är en ny regering och då menar jag en regering som vågar riva dåliga lagar och beslut och inte som den senaste tiden regeringar ” blinka vänster och sväng höger”

    H.I

    Svårt att svara på fråga ett… Men på fråga två kan jag nog med stor säkerhet svara ja. Visserligen har alla människor i alla samhällsklasser märkt av inflationen med dyrare priser, men vi har ju numera en ekonomiskt oberoende klass i Sverige där ökade utgifter inte spelar någon roll.

    Jonna Sima