Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Ny grupp hos Kronofogden: ”Mycket på kort tid”

Uppdaterad 18.09 | Publicerad 17.20

Det svenska skuldberget växer i rekordtakt.

Och en helt ny grupp har dykt upp hos Kronofogden.

– Det är människor som aldrig trott att de skulle hamna hos oss, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten.

Skulderna till Kronofogden ökar med 50 miljoner om dagen. I början av augusti var den totala skulden rekordhöga 129 miljarder kronor, att jämföra med 119 miljarder vid årsskiftet.

– Det är ohållbart. Vi har varnat för detta, men det kommer att fortsätta. Även om man börjar diskutera ett ljus i den generella ekonomin, så ser vi inte det än hos Kronofogden. Det släpar efter och kommer att ta tid innan det rättas till hos oss, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Omkring 420 000 personer har aktiva skulder hos Kronofogden. En period av negativa ekonomiska händelser kan ses som en del av förklaringen till det höga antalet skuldsatta, enligt Vuleta.

– Vi hade pandemin där många grupper drabbades hårt, inflation, räntehöjningar, och rusande elpriser i södra Sverige. Det var mycket på kort tid.

Davor Vuleta på Kronofogden.

Levt över sin tillgångar

Historiskt har människor med lägre utbildning, lägre sysselsättning och lägre lön varit i stor majoritet vad gäller skulder som går till Kronofogden.

Men de senaste åren har allt fler med högre utbildning och lön hamnat hos myndigheten.

– Det var efter att räntorna höjdes och inflationen slog till som vi började se den nya gruppen. För den gruppen handlar det främst om överbelåning. Det är personer som inte levde över sina tillgångar när de tog sina lån, men förändringarna i ekonomin har lett till att man inte har tillräckligt med ekonomiska tillgångar längre, säger Davor Vuleta.

”Skuldsanering är inte en lösning”

Enskilda mål, exempelvis krav från inkasso- och kreditbolag, elbolag, eller banker utgör den stora bulken av privatpersoners skulder. Totalt handlar det om dryga 88 miljarder kronor, 7 miljarder mer än för ett halvår sedan. Samtidigt ökade skatteskulderna med 1,4 miljarder till 20,2 miljarder kronor.

De stora skulderna till företag riskerar att bli en ond spiral, enligt Vuleta.

– Bakom företagen finns också människor som väntar på betalning, det kan vara småföretag och mindre hyresvärdar. Om de företagen inte får betalt kanske de måste säga upp anställda.

På senare tid har Kronofogden också fått in fler ansökningar om skuldsanering, där allt fler ansökningar kommer från unga personer.

– Många tror att man kan söka skuldsanering och att det ska lösa problemet. Mitt medskick till unga vuxna är att det inte är en lösning, det blir bara en falsk förhoppning om man har hela livet framför sig. Det är väldigt få under 30 år som godkänns en skuldsanering, säger Davor Vuleta.

Följ ämnen i artikeln