Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Byter Kristersson fot om Kinas kommunistparti?

Det är något han inte inte berättar för oss

Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard
Öppet mål för Kina att påverka SverigeÖppet mål för Kina att påverka Sverige

Det var vid ett tal i Peking som statsminister Göran Persson berömde Kina.

– För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet, sa han.

Året var 1996.

Oppositionen krävde misstroendeomröstning i riksdagen. Den var mest teater och Göran Persson kunde lugnt regera vidare.

Men Sveriges relation till Kina är ett politiskt minfält. Efter att nyutnämnde ministern Benjamin Dousa nyligen besökte Kina finns anledning att ana ugglor i mossen.

Rykten cirkulerar om en bredare svensk omläggning av Kinapolitiken, med fler ministerbesök och en nedtoning av Sveriges krav på mänskliga rättigheter och demokrati.

Kinakännaren Jojje Olsson bedömer att även ett möjligt framtida statsministerbesök kan bli aktuellt enligt mönster från Finland, Norge och Danmark. Dessa länder har sedan blivit rikt belönade från Peking.

Det vore extremt olyckligt. Kina är ett hot mot internationell fred och säkerhet som hotar att invadera Taiwan. Men det stannar långt ifrån där.

För snart tio år sedan kidnappade den kinesiska säkerhetstjänsten författaren och förläggaren Gui Minhai. Han har varit svensk medborgare sedan 1992 och hålls sedan kidnappningen som politisk fånge av det kinesiska kommunistpartiet.

Kina tillhör, tillsammans med Ryssland och Iran, de länder som spionerar mest på Sverige.

Nyligen avslöjade TV4 en lista på 17 personer som arbetar i Sverige för den så kallade ”Enhetsfronten”, ett hemligt nätverk som främjar det kinesiska kommunistpartiets intressen. På listan fanns personer med känsliga befattningar på myndigheter och universitet.

Kinas ambassad har tidigare öppet angripit journalister och medier som inte har rapporterat som de vill om Kina. Idag är man mer nedtonad men så sent som i oktober i år störde ambassaden en manifestation för Gui Minhai genom att överrösta den med hög musik.

Några veckor innan Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina 2022 deklarerade Vladimir Putin och Xi Jinping att deras länder har ”en vänskap utan gränser”.

Det finns ”inga förbjudna samarbetsområden” mellan Moskva och Peking. Kina har sedan dess stött Rysslands krig i Ukraina samtidigt som Ryssland på olika sätt uttrycker förståelse för Kinas allt mer aggressiva politik mot Taiwan.

Denna nya politiska axel - Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea gör allt för att undergräva västs intressen, den regelbaserade världsordningen och freden. Exempelvis ser vi just nu hur nordkoreanska trupper förstärker de ryska invasionsstyrkorna i Ukraina.

Varför Tidöregeringen väljer just detta tillfälle att fördjupa samarbetet med Kina är svårbegripligt. Håller Ulf Kristersson på att byta fot om Kinas kommunistparti samtidigt som Kina trappar upp konflikten mot väst?

Varför har vi i så fall inte en bred samhällsdebatt om det?

Det är något som skaver här, något som statsministern inte berättar för oss.

Följ ämnen i artikeln