Svenska gruvor skulle göra Europa starkare

Hur länge går EU med på regeringens passivitet

Näringsminister Ebba Busch gillar att visa upp gruvan i Kiruna för andra EU-toppar. Men regeringen gör inget för att lösa de målkonflikter en utbyggnad av gruvindustrin skulle skapa.

Fredrik Rönning är socialdemokrat, rödlätt och nästan alltid på gott humör. Han är dessutom kommunalråd i Smedjebacken och tycker att jag borde skriva något om Sofie Eriksson, 31, från Grängesberg. Hon står som nummer fem på Socialdemokraternas valsedel i EU valet.

Dessutom vill han prata om gruvdrift och den prospektering som just nu pågår i kommunen.

– Det är ju svårt med dokumentationen, men att säga att man brutit malm i 1 000 år är inte orimligt. Men det har ju inte pågått hela tiden.

Rönning säger att har gruvorna ibland har stängt för att priserna varit låga. Ibland har nya metoder gjort att de kunnat öppna igen.

– Att tro att vi just nu skulle befinna oss precis när hela den historien tar slut tycker jag är en märklig tanke.

I Smedjebacken ser kommunalrådet en framtid där gruvorna öppnar igen och traditionen fortsätter. Men på andra håll är det många som inte delar Fredrik Rönnings entusiasm.

För en knapp vecka sedan presenterade Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, en rapport om gruvdrift. Man konstaterar att behovet av mineraler kommer att öka om vi ska klara den gröna omställningen.

Andra har kommit till den slutsatsen tidigare. EU har till och med ett direktiv om det man kallar ”kritiska råmaterial”. Många av dem finns i det svenska berget.

IVA:s rapport kommer också fram till att lokalt motstånd ofta står i vägen för utvinningen. Människor vill gärna att deras telefoner och bilar ska tillverkas utan kinesisk miljöförstöring eller barnarbete i Afrika. Men de vill inte ha en gruva där de bor.

Not in my backyard, som man brukar säga.

Gissa om det blir liv om planerna på vindkraft utanför Stockholm

Vi känner igen det från vindkraften. Gärna grön el, men inte här. Gissa om det kommer att bli liv om planerna på en stor vindkraftspark utanför Nynäshamn i Stockholmstrakten.

Det går att förstå motståndet. Vindkraft och – i synnerhet – gruvdrift påverkar landskapet. Det går att ställa krav, men det går inte att undvika målkonflikter.

Rapportens förslag är enkelt. Se till att det lönar sig bättre för lokalsamhället. Låt mer av vinsterna från gruvbrytningen stanna hos människorna som berörs.

Också det känner vi igen från energidebatten.

Det här borde vara en huvudfråga i den valrörelse som nu går in i slutspurten. EU ser bristen på råvaror som ett hot, mot den gröna omställningen, den ekonomiska utvecklingen och vår säkerhet.

Är det troligt att resten av unionen i längden accepterar att vi inte delar med oss av våra resurser?

Jag tror inte det. Och energi- och näringsminister Ebba Busch tycker ju som bekant att det är spännande att visa Kiruna för sina kollegor från andra länder. Ändå gör regeringen ingenting för att lösa de målkonflikter som både gruvor och vindkraft skapar. Tvärt om faktiskt.

Färdiga förslag på energiområdet har gömts undan i någon skrivbordslåda.

Det är för dåligt. Smedjebacken kan trots allt inte ensamt förse Europa med råmaterial för att klara utvecklingen.