Vulva-sjukdomen fördärvar kvinnors liv

8 av 21 regioner i Sverige saknar specialistvård

Beroende på var du bor i Sverige får du olika vård.

Ibland är det som att kvinnor är en art som kom till jorden igår. Åtminstone om man ska titta på hur deras vårdbehov tillgodoses. För det gör dem inte.

Enligt Sveriges Radio så saknar i dag hela åtta av 21 regioner riktlinjer för hur man ska behandla (den vanliga) underlivssjukdomen vulvodyni, tidigare vestibulit.

Vulvodyni är en sjukdom där nerverna i slemhinnan har blivit överkänsliga och ger en slags brännande känsla. Sjukdomen ger inte bara problem vid samlag, den kan också göra att vardagliga saker försvinner. Som att cykla eller bära tajta byxor. Den kan också ge upphov till svamp, psykisk ohälsa och fertilitetsbesvär.

Ojämlik vård

Att kvinnor ska behöva leva med den smärtan är fruktansvärt. Men det absolut sjukaste är att i ett välfärdsland som Sverige kan få regioner erbjuda specialiserad vård till de kvinnor som drabbas.

Allt påminner en om den verklighet kvinnor med endometrios vittnar om. Endometrios innebär att slemhinnan, som finns i livmodern, har börjat växa utanför livmodern, men även inuti buken och runt äggstockar och urinblåsa. Det gör, för att vara krass, väldigt ont. Att de allra flesta får symtom redan i tonåren, men hinner bli 37 år innan de får sin diagnos är ett annat problem. Trots att endometrios, precis som vulvodyni är en vanlig åkomma.

Kvinnor som lider av endometrios och vulvodyni kan på grund av sin åkomma bli sjukskrivna om och om igen. På sikt leder det till minskade inkomster, risk för att bli av med jobbet och psykisk ohälsa, eftersom vardagen blir oförutsägbar och svårt att hantera. Det kan göra att man har svårt att bli en aktiv del i samhället.

Känner sig desperat

Att det ska styras av beroende på var man bor i landet är befängt. Det har Isabelle Sävqvist, från Uppsala, fått erfara. Sävqvist har blivit deltidssjukskriven på grund av sin vulvodyni. Nu får hon inte längre det samtalsstöd hon behöver från regionen och behöver därför söka sig till Stockholm. Hon känner sig desperat.

– Det är jobbigt när vården backar när man behöver den som mest, säger hon till Sveriges Radio.

Hur många kvinnor som lider av vulvodyni är svårt att veta, men det är minst 50 000. Enligt en artikel från SVT, 2019, uppskattar 1177 att åkomman drabbar var 10:e kvinna mellan 18–25 år.

En sak är åtminstone säker: det är för många som lider.

Dessutom kan kan undra hur situationen hade sett ut om det var män som drabbats av åkommorna. Hade vården verkligen varit lika ojämlik då? Hade vi ens, år 2024, haft karensdagen kvar då?

Man undrar.

Följ ämnen i artikeln