Gör något – eller byt namn Ulf Kris-tersson

Du sätter människors liv på spel

Ulf Kristersson

Det är praktiskt med kriser som inte finns. För finns inte en kris behöver du inte prata om hur krisen ska lösas, undvikas eller ens hanteras.

Snurrigt? Ja, och bekvämt. Vilket kan förklara varför Sveriges statsminister vägrar kalla vårdkrisen för en kris.

På så sätt slipper han hantera alla rubriker, strejker och massuppsägningar som sker runtom i landet – och kan ta semester istället.

Men. Man kan också försöka snälltolka statsministern. Det kan ju faktiskt vara som så att Kristersson har en annan definition av ordet kris?

13 av 20 sköterskor säger upp sig

Kristersson kanske inte tycker att det faktum att 13 av 20 operationssjuksköterskor på Lund barnsjukhus sagt upp sig är särskilt krisigt. Än heller det faktum att majoriteten av Sveriges regioner saknar tillräckligt med barnmorskor för att fixa bemanningen i sommar.

Ulf Kristersson kanske tycker att det inte är någon större fara att gravida Stina behöver åka 24 mil – från Vilhelmina till Umeå – för att föda. Det är väl inte en kris i Tidölagets Sverige att 21 procent av alla Sveriges sjuksköterskor vill säga upp sig. Eller att patientköerna växer, och Sveriges kommuner- och regioner går med underskott på 20 miljarder kronor.

Men för de flesta människor känns ovanstående bild av svensk sjukvård som en kris. Eller som sjukhuschefen Björn Ekmehag, på Lunds barnsjukhus, beskriver det hela till Sydvenskan:

– Jag ser en stor fara om vi inte lyckas lösa situationen eftersom operationsverksamheten är helt avgörande för många barn, säger han.

Brist på krisinsikt

När barns liv blir äventyrade för att sjukvården inte håller ihop, känns inte ordet kris som ett rätt lämpligt ordval då, Kristersson?

Ett annat ord som funkar bra är i sammanhanget är brist. Brist på krisinsikt. Som företrädare från Kommunal och Socialdemokraterna skriver i en debattartikel i Aftonbladet:

“Det finns många orsaker till vårdens långsiktiga utmaningar, och det finns inga enkla lösningar eller genvägar. Men den sjukvårdskris som vårt land just nu befinner sig i hade kunnat undvikas om regeringen hade orkat prioritera sjukvården.”

För Sveriges statsminister, som enligt sin Instagram spenderar sommaren med att bland annat grilla, kan vårdkrisen känns avlägsen.

Hos Kristersson kanske brist på tändvätska, för låga rot- och rutavdrag eller strandskydd ligger närmare kris-vokabulären.

Höggravida Stina

Men för höggravida Stina i Vilhelmina är situationen en kris. I tidningen Mama ställer hon sig frågan:

– Ska det leda till att någon dör innan politikerna kommer till insikt om att vård måste få kosta pengar?

För de föräldrar vars söner och döttrars liv ligger i händerna på personalen på barnsjukhuset i Lund är ordet kris en underdrift.

Det hade nog varit bra för Kristersson att ta en paus i sitt grillande och träffa Stina och personalen på Lunds barnsjukhus. Om inte annat för att vidga sina definitions-vyer.

Annars får nog statsministern fundera på att byta efternamn. Kris-tersson klingar falskt.