Solsemestern är död – nu kommer coolcation

Spanjorer reser hit för att slippa skogsbränder

För oss är det här kanske inget drömväder på sommaren. Men för andra är det.

Kanske har du redan hunnit tröttna på den svenska sommaren. Att tvingas ta med sig paraplyet ut till grillen för att skydda sig mot 14 grader och regn fanns inte riktigt i semesterplanerna.

Det är också just därför svenskar alltid velat fly på sommaren. På 70- och 80-talen vallfärdade vi till hotellkomplexen i Spanien för att få solgaranti.

Men nu är det tvärtom. Spanjorerna har börjat hoppa på planen norrut.

”Coolcation” kallas den nya trenden som får människor att semestra på kyligare breddgrade.

Motivet och syftet är ganska enkelt. Folk från Europas sydligare delar vill åt det svalare vädret under sommaren.

Cati Padilla bor på Teneriffa. Hon berättar för AFP att hon rest till Norge för att ”undkomma hettan”. Luka Goyarrola bor på Mallorca men planerar nu att resa till Stockholm i en månad. Tyvärr för vår självbild är det inte Sverige i sig som lockar.

– Vilken annan plats som helst skulle ha fungerat, bara det är svalare, säger han till The Guardian.

Enligt resebolaget Hopper har deras sommarbokningar till Sverige gått upp med 70 procent. Resorna till Finland har gått upp med 126 procent och på ett år har resor till norska Bergen ökat med 37 procent.

The New York Post menar att Oslo och Stockholm håller på att bli nya Paris och Rom.

Hur smickrande det än må låta är det inga goda nyheter. Den som har huvudet på skaft förstår säkert att det är i grunden är ganska alarmerande.

Senaste veckan har vi nåtts av rapporter från Grekland. Som vanligt under somrarna numera brinner det rejält kring Medelhavet. Svenska turister evakueras från sina hotell när skogsbränder rasar på den grekiska ön Kos.

Nuförtiden är det mer regel än undantag att vi möts av domedagsliknande bilder från skogsbränder i södra Europa. Vi lever i klimatförändringarnas tidevarv. Och det är inte särskilt hoppingivande.

För den som tror att det bara är goda nyheter med mer turism finns det nog också anledning att tänka om.

På ledarsidan har vi tidigare skrivit om att turismen skapat stora problem runtom i Europa. Permanent boende i södra delar av Europa uppmanar folk att åka hem och i många europeiska städer har man börjat förbjuda boendetjänsten Airbnb från att verka där. Rika investerare köper bostäder och driver upp bostadspriserna som tvingar ut vanligt folk från städerna.

Det absolut sista Stockholm skulle behöva är ännu högre bostadspriser.

Men vi i Norden får nog ändå börja förbereda oss på vallfärdande spanjorer och greker. Nu är det ombytta roller, helt enkelt.

Hur konstigt det än må låta för oss finns det människor som drömmer om att få dra på sig ullstrumpor och fleecejackor om kvällarna.

I ärlighetens namn är det mysigare än ödeläggande skogsbränder.