Nästa år måste lönerna höjas – och det rejält

Det handlar om falukorv för att prata politikerspråk

Förra året landade lönehöjningarna på 7,4 procent över två år. Till hösten är det dags att förhandla igen, och kraven måste vara minst lika höga.

Reallönerna stiger. Det skriver det statliga Medlingsinstitutet och presenterar siffror för löneutvecklingen under april. Svenska löntagare kan med andra ord handla lite mer för sin lön än för ett år sedan.

Det är verkligen goda nyheter. Under inflationskrisen har värdet på lönerna rasat rakt ner genom golvet. Under 2022 och 2023 försvann i praktiken mer än tio år av löneökningar för vanliga människor.

Siffrorna är förstås statistik, men de berättar framför allt om en konkret verklighet i vardagen för svenska familjer. Det handlar om falukorv, för att prata politikerspråk. Dessutom är den reallöneökning det pratas om pytteliten.

Inget stort firande

Räknar vi in räntorna, och det måste ju människor göra i slutet av månaden, har köpkraften ökat med 0,3 procent på ett år. Inte någon anledning till storskaligt firande.

Löneökningarna är inte heller lika stora i alla grupper. Lönerna ökade mer i privat sektor än i offentlig och snabbare för tjänstemän än för arbetare. Rimligen betyder det att många har fått lägre reallön också det senaste året.

På pappret innebar förra årets avtalsrörelse en ordentlig ökning. 7,4 procent på två år låter bra, och kanske var det också bra för samhällsekonomin. Löntagarna har till stor del gjort Riksbankens och Elisabeth Svantessons jobb och begränsat inflationen. Men särskilt mycket har vi inte kunnat köpa för våra pengar.

Dags igen i höst

Till hösten är det dags för en ny stor avtalsrörelse. Till en del kommer den säkert att handla om arbetstid. Men det finns som sagt mycket att ta igen, också när det gäller pengarna. Att gå tillbaka till de tidigare uppgörelserna på runt två procent om året är inte aktuellt. Och det behövs inte heller.

I samband med LO-kongressen tidigare i somras sa den nya avtalssekreteraren, Veli-Pekka Säikkälä, till Arbetet att Sverige har råd. Lönerna här har ökat mindre än i många andra länder och företagen har fortsatt att göra vinster. Svenska exportföretag har tagit marknadsandelar och utdelningen till ägarna har fortsatt som om ingenting hänt.

Lönen har betydelse

Vanliga människors vardag påverkas av en massa saker. Putins krig, stigande arbetslöshet, regeringens skattesänkningar för höginkomsttagare och riksbankens ränta för att ta några exempel. Men det mest påverkas vardagen av vad som finns i lönekuvertet.

Att nästa år ta tillbaka tio år av förlorade reallöner i ett slag kommer inte att fungera, men när det förhoppningsvis finns en uppgörelse om ett knappt år måste den i alla fall vara ett steg på vägen.