Buschs reaktion var ödmjuk, nästan blyg

Får pris för att hon är minister

Ebba Busch (KD) har fått pris för sin mäktighet.

Ebba Busch toppar listan över de ”mäktigaste i Energisverige”. Utnämningen tillkännagavs på ett mingel i Almedalen och motiveringen löd att ministern är ”högsta ansvarig för utformningen av energipolitiken”.

”Otroligt hedrande” svarade Busch.

Det är sannerligen ödmjukt av energi- och näringsministern att ta sig an ämbetet så förutfattningslöst. Mindre anspråkslösa politiker hade kunnat se utnämningen som en självklarhet, faktiskt närmast en arbetsbeskrivning.

Det har emellanåt hävdats att denna redaktion behandlat Ebba Busch orättvist. För därför till protokollet att detta erkännande av ministerns stora inflytande uppmärksammas även av oss. Det kanske inte är upprättelse i sin renaste form, och det lär inte läggas till övriga ”otroligt hedrande” utmärkelser i ministerns böcker, men det är något.

I rättvisans namn ska nämnas att även Anders Ygeman (S) tilldelats samma pris. ”Makt är bra” konstaterade den dåvarande energiministern då han nåddes av beskedet. Det kan vara det mest socialdemokratiska som sagts i en öppen intervju, men Ygeman förstod i alla fall vad han hade för jobb. Varken han eller hans kamrater kommer någonsin löpa risk att överraskas av sitt eget inflytande.

Åter till nutiden. Ebba Busch pratade inte mycket energipolitik i sitt tal i Almedalen. I stället ägnade den vice statsministern sin stund på scen åt att tala om kultur, sammanhang och tillhörighet. Det bjöds på både filosofi och historia, och berättelserna kulminerade i beskrivningen av Förintelsen som att ”nationalsocialismen sorterade bort alla som inte fick plats i den nazistiska gemenskapen”.

Man hade kunnat kalla det en olycklig formulering om inte resten av talet varit precis lika mycket av ett intellektuellt kalhygge. Ebba Buschs förvridna historieskrivning förtjänar inte större utrymme i spalterna, men transkriberingen kan förstås uppsökas på egen risk.

Författaren Truman Capote beskrev en gång i tiden ett ”förvridet intellekt genom vilket kalla tankar flöt i grymma riktningar”. Formuleringen kommer ur boken ”Med kallt blod”, kanske världens första och främsta verk i true crime-genren.

Boken har som tur är inte några framträdande likheter med svensk politik. Men formuleringen är svår att bli av med när man väl läst den. Emellanåt gör den sig påmind.

Ebba Busch blev otroligt hedrad över att få pris. Det får man unna henne. Objektivt sett är det inte ett diplom att ramla baklänges över, men visst säger det något om den svenska politikerkåren.

Det må vara ont om värdighet, men stoltheten råder det ingen brist på.

Följ ämnen i artikeln