Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

På Svenskt Näringsliv jobbar de inte ihjäl sig

Sitter på ett svalt kontor och tycker andra ska arbeta

På Svenskt Näringsliv har man kortare arbetstid än 95 procent av alla inom tjänstemannasektorn.

Debatten om sänkt arbetstid har på riktigt tagit fart i Sverige.

Några som inte vill se det är Svenskt Näringsliv. De menar att en arbetstidsförkortning skulle vara ”förödande för svensk ekonomi”, något de skrev i en debattartikel i DN i våras.

Men på Svenskt Näringsliv arbetar tjänstemännen bara 37,5 timmar i veckan. Det är kortare arbetstid än 95 procent av landets alla tjänstemän. Och under sommarmånaderna har man det ännu glassigare. Då jobbar de bara 32,5 timmar i veckan, alltså motsvarande en fyra dagars arbetsvecka, visar en genomgång som DN har gjort.

Att sitta på ett svalt kontor hela dagarna och säga åt andra att jobba mer och hårdare än en själv är ganska angenämt.

Arbetstiden på just Svenskt Näringsliv tycks inte vara lika viktig.

”Det står i våra anställningsvillkor att det centrala är att skapa resultat, ’inte att fylla ett arbetstidsmått’. Av formella skäl måste dock medarbetarna omfattas av ett arbetstidsmått”, skriver hr-chefen på Svenskt Näringsliv, Anni Holmgren, i ett mejl till DN.

Som att inga andra organisationer eller arbetsplatser i Sverige har som sin viktigaste uppgift att skapa resultat.

Och om det nu går att korta arbetstiden på Svenskt Näringsliv kan man fråga sig varför de är så motsträviga när det kommer till att lastbilschaufförer, lagerarbetare eller vårdpersonal ska jobba mindre.

De är nämligen i stort behov av det. Deras kroppar slits ut i förtid och orkar sällan jobba upp till pensionsåldern. Inte sällan dör de också för tidigt.

Tidigare har Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit frågan, men nu har även Socialdemokraterna och LO vaknat.

För några veckor sedan presenterade S sitt förslag. Till 2035 vill de att arbetstiden är förkortad till 35 timmar i veckan.

Och det är på tiden att frågan tas på allvar av riksdagspartierna. Enligt en undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Göteborgs-Posten, vill en majoritet av svenskarna att arbetstiden minskar.

Att Svenskt Näringsliv så strikt anser att vanliga arbetare inte förtjänar lite mer återhämtning och fritid är märkligt när de själv får det. Att jobba mindre kanske är ett privilegium som endast vissa ska få åtnjuta.

Det är också nästan som att Svenskt Näringsliv tror att just deras arbetsplats och deras arbetsuppgifter är borträknade från svensk BNP, att det de gör inte skapar något värde som påverkar vår ekonomi.

Å andra sidan är det kanske bara att tacka Svenskt Näringsliv för att de visar vägen i kampen om sänkt arbetstid. Om de kan så kan resten.

Nu är det bara att se till att det gäller alla andra också.