Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Kommunerna förlorare när staten drar sig tillbaka

Får betala priset för haveriet med Arbetsförmedlingen

Ylva Johansson (S) tror inte att de privata aktörer som ska ta över efter Arbetsförmedlingen vill ­eller kan finnas över hela landet. Nu kanske kommunerna måste ta hand om jobbförmedlingen.

Ni kan historien vid det här laget.

Den moderat-kristdemokratiska servettbudgeten – möjliggjord genom Sverigedemokraternas stöd – skar bort 3,6 miljarder från de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Sedan kom januariavtalet där Centerpartiet fått igenom en privatisering av Arbetsförmedlingen. Myndigheten ska "reformeras i grunden" och den statliga tjänsten ska ersättas av fristående aktörer.

Dals-Ed och Bräcke

Arbetsförmedlingen svarade med att varsla 4 500 anställda och meddela att man stänger 132 av sina 242 arbetsförmedlingskontor. Sedan dess har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl bråkat om vems fel slakten är.

För ute i verkligheten är det ingen som jublar. Oavsett vad man tycker om hur Arbetsförmedlingen sköter sitt uppdrag är myndighetens närvaro viktig för många svenska kommuner, men ännu mer för arbetssökande och företagare.

Om två år så ska så det nya arbetsförmedlingssystemet sjöstättas. Privata företag tar över och arbetslösa ska äntligen erbjudas valfrihet när de hjälps till jobb.

Nu har Ylva Johansson kommit på att det kan bli lite klurigt. Inte bara för att alliansregeringens privatiseringsexperiment gav oss jobbcoacher som med hjälp av healing och beröringsterapi skulle få arbetslösa att rycka upp sig. Nej, risken är att det inte kommer finnas privata företag som är intresserade av att sköta arbetsförmedlandet på orter som Nordmaling, Orsa, Mönsterås, Dals-Ed, Bräcke och Arvidsjaur.

Russinen ur kakan

Nu kanske statliga Arbetsförmedlingen ändå kommer få finnas kvar som en utförare av arbetsförmedlingstjänster. Annars så får kommunerna hugga i.
Det budskapet kanske inte är helt välkommet i de svenska kommuner som blir av med Arbetsförmedlingen. Många av dem går redan med underskott och står samtidigt inför en kostnadsexplosion på grund av allt fler av deras medborgare är pensionärer.

Men kanske borde man inte bli förvånad. Det är så här det brukar gå till, och vi känner igen det privatiseringen av bland annat vården och skolan.

De nya och spännande aktörerna som dyker upp när det gemensamma görs till marknad vill helst inte ha sjuka, svårlärda eller arbetslösa i sitt kundregister eftersom de skattepengar de får för att leverera en tjänst helst ska bli vinst.

De privata företagen plockar helt enkelt russinen ur kakan och det offentliga får ta kostnaderna för att rädda likvärdigheten.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!