Var ska vindkraften byggas då, Busch?
Regeringen visste såklart om Försvarsmaktens nej
Regeringen stoppar 13 stora vindkraftsparker längs Östersjökusten hela vägen upp till Åland. Beskedet gavs igår. Totalt rör det sig om kring 130–140 terawattimmar (TWh) årlig produktion av förnybar el som Sverige går miste om. Som jämförelse producerade Sveriges kärnkraftverk 47 TWh under 2023.
I och med beskedet går privata investeringar på kring 550 miljarder i stöpet, menar Svensk Vindenergi.
Varför sätter regeringen stopp? För att den havsbaserade vindkraften skulle försämra Sveriges försvarsförmåga, enligt Försvarsmakten.
– Det handlar bland annat om sensorer och radar, där vindkraften gör det svårare att bedriva signalspaning. Det skulle även försvåra upptäckten av ubåtar och eventuella anfall från luften i händelse av krig, sa försvarsminister Pål Jonsson när beskedet presenterades.
Kaliningrad hotar
Närheten till det återmilitariserade Kaliningrad har särskild betydelse. Allt pekar på att Putin bland annat placerat ut taktiska kärnvapen där.
Med tanke på vilka säkerhetspolitiska tider vi lever i väger såklart Försvarsmaktens ord tungt. Det är enorma investeringar som inte blir av, men beslutet är rimligt.
Det betyder dock inte att Sveriges behov av el försvinner. Ska vi klara omställningen måste energiproduktionen fördubblas.
Frågorna hör också ihop. Ska Sveriges försvarsupprustning gå att genomföra krävs tillväxt – och den är i sin tur beroende av snabbt utbyggd förnybar elproduktion. Industrin är tydlig med att den är helt beroende av mer vindkraft. Energitillgång är också i sig en fråga om säkerhet i en geopolitiskt orolig tid.
Vi behöver mer el – och det betydligt snabbare än vad det går att bygga kärnkraftsreaktorer, som ju dessutom i sig kommer med säkerhetspolitiska risker.
Gårdagens besked sätter därför en enorm press på regeringen. Sannolikt visste energiminister Ebba Busch (KD) om Försvarsmaktens inställning. Varför har hon då inte sett till att göra andra platser attraktiva att bygga vindkraft på?
Busch måste ge svar
Faktum är att hon ju gjort motsatsen.
Regeringens beslut att snåla med anslutningskostnaderna till stamnätet har till exempel inneburit att Vattenfall stoppat en stor vindkraftspark till havs. Tanken var att den skulle byggas tre mil söder om Trelleborg. Den beräknade produktionen motsvarade elbehovet för en halv miljon hem i energisuktande södra Sverige. Att så nu inte blir fallet är ett stort misslyckande.
”Den politiska risken i Sverige har tyvärr blivit i det närmaste 100 procent. Det är sorgligt”, säger Hillevi Priscar, Sverigechef på vindkraftsutvecklaren OX2 om situationen.
Ebba Busch måste snabbt ge svar. Var ska vindkraften byggas? Längs västkusten? I Bottniska viken? Hur tänker hon öka incitamenten för kommuner att bygga fler vindkraftsparker på land?
En ansvarsfull regering hade för länge sedan inlett ett aktivt ledarskap i frågan för att trygga framtidens energiförsörjning.