Karensdagen ska bort, Magdalena Andersson

Ta inte LO-medlemmarna för givna

På LO-kongressens sista dag talade Magdalena Andersson. Något besked om karensdagen blev det dock inte.

LO-kongressens sista dag kom hon, Magdalena Andersson.

Att den socialdemokratiska partiledare finns med när LO håller kongress är självklart. Ännu efter mer än etthundra år är arbetarrörelsens fackliga och politiska grenar delar av samma träd.

Just nu finns det dessutom extra starka anledningar att hålla samman. Den politik som regeringen och Sverigedemokraterna står för är ett angrepp på mångfalden och det civila samhället. I skottgluggen står den politiska oppositionen men också den fackliga rörelsen.

Påminnelser om vardagen

Samtidigt är en LO-kongress kanske framför allt en påminnelse om vardagen för de människor som får Sverige att fungera, för att låna kongressens slogan.

Magdalena Andersson mötes av förväntningar. Den nya LO-basen, Johan Lindholm, har gjort klart att han förväntar sig ett rakt besked om att karensdagen i sjukförsäkringen ska avskaffas.

Det borde inte ens vara en fråga. Ändå lyckades inte socialdemokraterna lösa problemet trots åtta år i Rosenbad. Och Magdalena Andersson hade inget besked idag heller.

Onödig karensdag

Karensdagen är onödig. Den bidrar i många fall till sämre hälsa och smittspridning eftersom människor känner sig tvungna att gå till jobbet trots att de är sjuka. Men framför allt är dagens regler djupt orättvisa.

Pandemin innebar att stora grupper fick chansen att arbeta hemifrån. Den möjligheten innebär nu att framför allt tjänstemän ofta kan lösa det nödvändiga hemifrån, även om de är lite krassliga.

Det blir ingen sjukskrivning och ingen karensdag. Och det blir inget löneavdrag.

För medlemmarna i LO:s förbund finns sällan det valet. Man måste gå till jobbet eller bli av med inkomsten.

Klasslag

På den här sidan har vi många gånger kallat karensavdraget för en klasslag. Nu använder Johan Lindholm samma ord.

Magdalena Andersson har all anledning att lyssna på LO.

LO-kongressen förväntningar på den socialdemokratiska partiledaren handlade också om stora samhällsinvesteringar. Också det är vardagsfrågor. Det handlar om kollektivtrafik för att komma till jobbet, om bostadsbyggande så att unga familjer får någonstans att bo och om välfärden så att sjuka, barn och äldre kan känna trygghet.

Konkursrekord

Dessutom handlar det om jobben. SCB:s siffror från förra veckan visar att rekordmånga nu förlorar jobbet på grund av konkurser.

Sverige kan bygga bostäder, rusta upp infrastrukturen och investera i välfärden och försvaret. Men med dagens regler om överskott i budgeten kommer det att ta oändligt lång tid. Tid som betyder förlorade möjligheter för landet, och för enskilda människor.

Magdalena Andersson kan inte strunta i kraven från LO-kongressen. Om hon vill ta över jobbet som statsminister 2026 gör hon bäst i att uppfylla dem. LO-medlemmarna kan inte tas för givna.