Stefan Löfven: EU:s demokrati står på spel

Varnar för naivitet inför EU-valet

Stefan Löfven är orolig för vad som kan hända om extremhögern får inflytande över politiken i EU.

Mitt i samtalet får Stefan Löfven något skarpt i rösten.

– Demokratin står på spel, på riktigt. Jag är väldigt bekymrad, säger den tidigare statsministern som numer är ordförande för Europas socialdemokrater.

Han knackar bestämt en penna i bordet.

Det går inte att ta miste på Löfvens engagemang i Europafrågor. Och han hoppas fler ska se behovet av ett samarbete.

– Jag tänker på pandemin, jag tänker på Rysslands aggressionskrig mot Ukraina och hela den geopolitiska situationen. Alla går ju inte omkring och tänker på det dagligen, men jag tror att alla känner att det är något som händer.

Vi träffas inför valet till Europaparlamentet och Stefan Löfven menar att det finns krafter i unionen som inte respekterar det öppna samhället. Han pratar om den svenska public service-utredningen som just slutat i oenighet. Enligt de flesta med insyn är Sverigedemokraternas krav den viktigaste orsaken.

Löfven fortsätter att räkna upp exemplen. Ungern och premiärminister Viktor Orbán förstås. Slovakien, där Robert Fico som tidigare kallade sig socialdemokrat, har fört landet i en allt mer Putinvänlig riktning. Och i valet om knappt en månad spås högernationalismen gå fram på många håll.

Löfven målar upp en bild där Donald Trump dessutom skulle kunna ta över i Vita Huset.

– Vi har pratat med

EPPEuropean People's Party är den europeiska föreningen av kristdemokratiska, konservativa och liberalkonservativa partier. och de andra och sagt att vi kan ha en väldigt svår situation efter valet, som vi hade här hemma både 2014 och 2018. Hur ska vi då förbereda oss för att både kunna lösa de utmaningar vi står inför och skydda demokratin?

– Där finns det krafter som har andra ambitioner. Vi måste banne mig se upp. Vi har en skyldighet att varenda dag försvara demokratin.

– Vi får inte vara naiva, för när vi är det då blir det fel.

Löfven menar att det är ett gemensamt ansvar att stå upp mot högerextremismen. Han tycker att de demokratiska krafterna är tillräckligt starka, om man samverkar.

– I Sverige var vi överens. Moderater, kristdemokrater och liberaler var överens om att det finns ett parti vi inte samarbetar med, av uppenbara skäl. Alla har tyckt samma sak. Vi står kvar, och de har uppenbarligen ändrat sig.

I EU-politiken hoppas Stefan Löfven ändå på en överenskommelse om att inte söka stöd hos ytterhögern. Men han ser ingen annan lösning. Just därför blir han också orolig när det låter som Ursula von der Leyen som de konservativas toppkandidat svävar på målet.

– Jag hoppas verkligen att EPP och liberalerna kan stå upp för demokratin efter valet.

Löfven jämför med januariöverenskommelsen som tog 134 dagar att förhandla fram.

– Jag hoppas att det här går fortare, men det visar att det går att göra och att alla kan resa sig från förhandlingsbordet och säga att det här är tillräckligt bra.


Den tidigare statsministern Stefan Löfven är oroad över demokratins ställning i Europa. En framgång för extremhöger skulle kunna leda till en svensk utveckling där konservativa och liberaler väljer att anpassa sig.

Finns den risken. Och skulle det vara möjligt att enas om ett samarbete för demokratins skull?

I chatten diskuterar Ingvar Persson valet till EU-parlamentet med läsarna.

  • Ingvar Persson
    15 maj09.27

    Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla – och det är många – som har bidragit med åsikter och frågor.

    Om en vecka börjar som sagt förtidsröstningen till årets EU-val.

  • 15 maj09.25

    Pratas mycket om demokrati. Men inte fick svenska folket vara med och rösta om vi verkligen ville vara med i Nato. Jag personligen tror att det är ett jätte misstag detta med Nato.

    Sven-Erik

    Hej Sven-Erik.

    Man kan väl säga att vi inte fick rösta om Rysslands invasion av Ukraina heller.

    Ingvar Persson
  • 15 maj09.23

    Sd talar klarspråk alla gånger.

    Trollkonton säger ni? Tror faktiskt S och de andra har kört samma stil mot SD i alla år.

    Anders

    Hej Anders.

    Roligt att du säger det, eftersom jag tror det är ett av högerpopulismens stora problem. Om man har ett budskap om att alla andra fuskar tycks det vara ganska lätt att motivera sig själv till fusk.

    Ingvar Persson
  • 15 maj09.21

    Donald Trump har redan varit president i fyra år. Han startade noll krig och fick till ett fredsavtal i Mellanöstern. Löven har visserligen ganska svåra kognitiva utmaningar men inte ens han tror på att det är ett ”demokratihot”.

    David

    Hej David.

    Jag skulle säga att snart sagt alla, inklusive tidigare medarbetare till Trump, är bekymrade för vad en ny presidentperiod skulle innebära. Men vi kan naturligtvis hoppas att din optimism är befogad.

    Ingvar Persson
  • 15 maj09.18

    Hej

    Demokratin i Europa måste fortsätta,det som är viktigast nu är att stoppa Putins vänsterdiktatur.Det måste vara en balans i politiken, då är yttervänster/ytterhöger inte bra för demokratin.

    sven_erik_jonsson

    Hej Sven-Erik

    Jag håller med dig om att det behövs balans i politiken, och att Putin måste stoppas.

    Däremot har jag svårt att se något som kan kallas "vänster" i den ryska regimen. Nationalism, kleptokrati och en rövarkapitalism utan motstycke. För mig blir det så höger det kan bli.

    Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln