Musikpriset Grammis har blivit en dödslista

C.Gambino är andra vinnaren som skjuts ihjäl

Den avlidna rapparen C.Gambino vann en Grammis för årets hiphop för bara fyra veckor sedan.

Sverige vaknade upp till ännu en dödsskjutning i morse. En man sköts ihjäl i ett garage i Göteborg under tisdagskvällen. Snabbt spreds ryktet om att den träffade skulle vara den svenska rapparen C.Gambino. Senare blev det också bekräftat att det är den 26-åriga artisten det handlar om.

Ännu en gång har en ung man blivit skjuten till döds. Ännu en gång är det en person med kopplingar till rapmusiken. En är för mycket, men tre är ett mönster. Rapparen Rozh Shamal sköts ihjäl 2021 i Stockholmsförorten Blackeberg. Grammisvinnande Einar mördades kallblodigt bara månader senare utanför sitt hem i Hammarby sjöstad, blott 19 år gammal.

Tragisk dödslista

Och nu kan C.Gambinos namn läggas till den tragiska listan över dödade rappare.

För bara fyra veckor sedan tog den maskerade Göteborgsrapparen emot sitt första Grammispris i genren årets hiphop. C.Gambino hyllades för sina två EP:s från 2023 – däribland den stora hitten ”G63”, där han rappar om att vara ett ghettobarn uppväxt i en ghettostad.

Nyligen gav han ut låten ”Sista gång”, som påstods skulle bli rapparens sista släpp. Som vanligt präglades den av C.Gambinos sorgsamma mörker. Varför han plötsligt ville avsluta en framgångsrik artistkarriär var det ingen som riktigt förstod.

Kopplingar till nätverk

Enligt Aftonbladets källor ska han ha haft gemensamma affärer med en tidigare dömd gängman som polisen kopplar till nätverket Norra Biskop. Men hittills har ingen misstänkt blivit gripen för dådet.

I den svenska rapmusiken är det allt svårare att skilja dikt från verklighet. Författaren Diamant Salihu, som skrivit två böcker om svensk gängkriminalitet, varnade tidigt för att rappare används som ett slags influencers för kriminella nätverk.

Samtidigt är musiken en av de mest populära genrerna bland unga och alla som lyssnar blir knappast kriminella. Musiken är modern och nydanande. Texterna fungerar ofta som viktiga vittnesmål från den svenska underklassen, ”ghettobarnen”. Om fattigdom, missbruk, orättvisor, sorg.

Enda vägen ut

Musiken kan också vara en väg ut – ibland den enda som står till buds – till ett vettigare liv. Aftonbladets Emil Arvidsson har i veckan skrivit två artiklar om rapparen Jaffar Byn som flytt Sverige. Han förklarar att ”utan musiken hade jag bara varit i gatan”. Det vill säga kriminell, kanske till och med död som flera av hans gamla vänner.

Röster höjs i Sverige om att den så kallade ”gangsterrappen” borde förbjudas. Att den inte borde spelas i radio eller vinna priser. Men det måste gå att diskutera musikens roll i samhällsutvecklingen utan att skrika på censur.

Många lyssnare och fans sörjer idag C.Gambino. I grund och botten är det ett människoliv och en stor musiktalang som har släckts alldeles för tidigt.

Följ ämnen i artikeln