Vårdanställda kan inte jobba precis hela tiden

Inte deras fel att operationer ställs in

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet som nu varslar nu om strejk.

”Vi menar allvar” säger vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Förbundet varslar idag om strejk i fem regioner.

Det är klart som tusan att sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal menar allvar. I snart en månad har tiotusentals av förbundets medlemmar i regionerna vägrat arbeta övertid. Det råder blockad mot nyanställningar.

Sedan igår befinner sig också anställda i kommunerna i konflikt.

Inga förhandlingar

Ändå pågår inga regelrätta förhandlingar. Och enligt facket är det enda arbetsgivarna i SKR gjort att upprepa det bud förbundet redan förkastat.

Det går att förstå om Sineva Ribeiro känner att hon och hennes medlemmar inte blir tagen på allvar.

Ändå är kraven lätta att förstå. Stora delar av vården bygger idag på att personalen arbetar övertid. En tredjedel av Vårdförbundets anställda arbetar deltid, i många fall därför att man inte orkar arbeta full tid. Av tio unga sjuksköterskor säger fyra att de inte tror att de kommer att stanna i yrket.

Ett verkligt hot

Att personal väljer att fly är det verkliga hotet mot den svenska vården.

Facket vill se ett stopp för den systematiska användningen av övertid, och man vill ha kortare arbetstid.

För dyrt svarar SKR. Dessutom anser man att bristen på vårdpersonal står i vägen för förändringar av scheman och arbetstider.

En arbetsmarknadskonflikt i vården är alltid en allvarlig sak. Det är oundvikligt att patienter drabbas, även om parterna gör sitt bästa för att konsekvenserna inte ska bli samhällsfarliga.

Operationer och annan vård har ställts in och arbetsgivarna talar om allt större problem. Varslet om strejk innebär att situationen blir än besvärligare.

Byt taktik

Hittills har alltså arbetsgivarna stuckit huvudet i sanden och hoppas att problemen ska lösa sig själva. Det är dags att ge upp den taktiken. Den här konflikten kommer inte att försvinna, och problemen att rekrytera personal kommer inte att lösa sig själva.

De vårdanställda menar som sagt allvar.

Det är dags att sätta sig vid förhandlingsbordet och diskutera de problem Vårdförbundet pekar på. Hur ska arbetat organiseras så att personalen orkar arbeta full tid? Hur ska flykten från yrket eller till andra arbetsgivare begränsas?

Ingen vill se konflikten växa. Ingen vill att patienter och andra anställda ska hamna i kläm. Men lösningen handlar om att ge och ta, och just nu tycks det vara arbetsgivarna i SKR som vägrar att ge någonting alls.