Matkedjorna har tagit kunderna som gisslan

Publicerad 2024-06-26 16.00

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tidigare fört samtal med matjättarna om höga priser och sagt till konsumenterna att handla där det är billigast. Men en ny rapport från Konkurrensverket visar att de flesta inte har särskilt mycket till val.

Svantesson måste lyssna på Konkurrensverket

De höga matpriserna har skyllts på inflationen, kriget i Ukraina och pandemin. Nu har Konkurrensverket till slut publicerat sin utredning av livsmedelsbranschen. Det är ingen smickrande läsning för de stora matjättarna.

I korthet: kunderna betalar mer för maten än de borde.

Ökade marginaler

Inflation och diverse andra kriser är inte tillräckligt för att förklara de höga priserna. I stället pekar myndigheten på bristande konkurrens som en huvudorsak.

I en del fall har vinstmarginalerna till och med ökat i kronor. I stället för att ta fram billigare produkter har kedjorna kunnat hålla kunderna gisslan. Det finns helt enkelt ingen annanstans att handla.

Konkurrensverkets rapport är en upprättelse för alla som kämpat med att ha råd de senaste åren, men ständigt blivit förminskade av politikerna.

Få alternativ

Elisabeth Svantesson (M) uppmanade konsumenterna att ta sitt ansvar. Man måste vara noga med att kolla extrapriser och handla där det är billigast, berättade finansministern.

Det kan nog de flesta räkna ut.

Men en normal vuxen har knappast tid och råd att åka på turné mellan butiker efter jobbet. Man ska plocka upp barnen från skolan eller förskolan, skjutsa dem till aktiviteterna, laga mat och förhoppningsvis hinna andas i soffan en stund.

Dessutom finns det sällan särskilt många alternativ att välja mellan. De flesta matbutiker i Sverige ägs av ICA, Axfood, Coop och Lidl.

Svårt för nya

Konkurrensverket konstaterar i sin rapport att det är extremt svårt att utmana dem. Ibland står det i hyresavtalen med fastighetsägare att konkurrerande butiker inte får öppna i närheten. Ofta är jordbrukare och producenter fast i långa avtal och kan inte sälja till högstbjudande.

Dessutom är det inget som hindrar kedjorna från att ta över mindre butiker och etablera total dominans lokalt. Konkurrensverket får bara ingripa om köpet riskerar att påverka hela landet eller en väsentlig del av det.

Du som konsument kan alltså få stå ut med att lokala butiker slås ihop, konkurrensen utraderas och priserna höjs. Myndigheten kan inte göra någonting så länge inte hela Sverige påverkas. Det är i princip unikt i Europa.

Där behövs en förändring av lagstiftningen. Det är inte konsumenternas fel att maten är dyr. Det är systemet som är trasigt.

Hörde du det, Svantesson? Det finns lite att ta tag i.