Nej, klistermärken gör inte barnen kriminella

Moderatens analys kan slängas i soporna

Publicerad 2024-07-02 16.00

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Riksdagspolitikern Fredrik Kärrholm (M) anser att klistermärken är en inkörsport för barn till att bli gängkriminella.

En gång i månaden blir det rejäl huggsexa på Aftonbladets redaktion. Många vill åt det nya numret av ett särskilt magasin, ”Unicorns”.

Omslaget pryds av storögda enhörningar i regnbågens alla färger. Inuti finns över 100 klistermärken på glittriga små enhörningar. Den som lyckas knipa ett exemplar blir alltid populär bland sina kompisars barn eller ungarna därhemma.

Men kanske får vi som tagit hem dessa tidningar börja tänka om. Klistermärken kan nämligen vara en inkörsport till tyngre grejer. Exempelvis kan det leda till en karriär som gängmördare, enligt vissa moderater.

Ja, ni läste rätt.

– Vi behöver ett samhälle där man säger ifrån mot någon som har ett ovårdat språk, som skräpar ner och som kanske sätter upp ett klistermärke. En kriminell karriär börjar med små normavvikelser. Man måste tillrättavisa barn, säger den moderata riksdagspolitikern, Fredrik Kärrholm till GP.

Kan den här tidningen vara en inkörsport för barn till att bli gängkriminella?

Kärrholm har nyligen skrivit en bok. ”Lag & Ordning: en konservativ och liberal kriminalpolitik”.

Boken har mötts av blandade reaktioner. Bland annat har Johannes Klenell på tidningen Arbetet recenserat Kärrholms alster. ”Vi förtjänar bättre än en dagissnut som befinner sig i ett brinnande kulturkrig”, skriver Klenell.

Intervjun i GP räcker för att förstå vad Kärrholm vill ha sagt i sin bok.

Barn ska lära sig veta hut om de sätter upp klistermärken! Respekt för auktoriteter ska upprättas. Fritidsgårdar är skräp. Socialdemokraterna har inspirerats av Bamse i sin kriminalpolitik och varit för snälla mot bovar och banditer.

Hårdare straff, stärkt moral hos barn och kanske lite mer stryk tycks vara svaren på Sveriges problem.

Samma gamla vanliga, som rapparen A36 en gång skaldade.

Det är en skön och begriplig förklaringsmodell Kärrholm erbjuder. Men det finns ett litet problem. Massvis med forskning visar att hans lösningar inte är så bra.

Henrik Tham är professor emeritus i kriminologi. Han är kritisk till tidigare S-ledda regeringar som han menar drivit på för en alldeles för sträng kriminalpolitik. Och han är än mer kritisk till Tidöregeringen som nu går ännu längre.

Strängare kriminalpolitik är snordyrt och ineffektivt för samhället som istället borde erbjuda något annat än hårdare straff.

– En generell formel för kriminologer när det gäller brottslighet är att öka de legitima möjligheterna och minska de illegitima. Man måste fråga sig vad det är som är så attraktivt för de här unga att börja en kriminell karriär, säger Henrik Tham till SVT.

Grunda analyser och känsloargument borde ha förpassats till historiens soptipp vid det här laget.

Om det vore så enkelt som att några klistermärken kan få barn att bli gängkriminella kommer jag ha några framtida sådana på mitt samvete.

Förlåt, i så fall.