Kvinnor vårdar sjuka barn och friska män
Arbetsrätt och jämställdhet hänger ihop
Visste du att var tredje ung kvinna utsatts för sexuella trakasserier på jobbet bara under det gångna året? Var fjärde drabbas av våld eller hot om våld på arbetsplatsen.
Såhär ser vardagen ut för många unga kvinnor – framför allt om de har otrygga anställningar. Är du ung, i beroendeposition och kvinna är risken alltså stor att du går till jobbet med en klump i magen. Trots det vågar du inte sjukskriva dig, antingen för att inte belasta andra kollegor eller för att inte verka lat inför chefen.
Det är en mardrömsbild av arbetsmarknaden för unga som träder fram i Arbetsmiljöverkets undersökning ”Arbetsmiljö 2017”. Experter menar att många av problemen kan kopplas samman med otrygga anställningar.
Stressen ökar hemma
”It’s a very scary time for young men in America”, säger Donald Trump och syftar på att det är synd om män efter att Brett Kavanaugh anklagats för sexövergrepp. Verkligen?
Utsattheten som väntar många kvinnor när de går till jobbet stannar inte vid sexövergrepp och våld. De får 88 procent av det män tjänar. Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukfrånvaro, och den är dubbelt så stor bland kvinnor.
Väl hemma faller mannens stressnivåer efter 16-tiden. För kvinnor börjar stressen gå ner klockan 22-23.
Kvinnor gör huvuddelen av det obetalda hemarbetet, de vårdar sjuka barn och friska män.
I slutet av livet är tacken en pension som det inte går att leva på. Att två tredjedelar av landets fattigpensionärer är kvinnor är ingen slump.
Arbetsgivarna Schulman och Widell
Den otrygga arbetsmarknaden gör inte bara våld på kvinnans kropp och psyke. Den kräver också alltmer disciplin och övervakning. Det ska levereras ”rätt attityd” och ”positiva medarbetare”. Samtidigt visar forskning att de som måste klistra på ett leende lättare drabbas av utmattning. När du är lätt att byta ut, krävs ofta mer än att du bara ska göra ditt jobb.
Det senaste exemplet kommer från de kända företagarna Hannah Widell och Amanda Schulman som vill att de anställda frivilligt ska dela med sig av sina menscykler. Men vem vågar låta bli?
– Om någon kommer och vill säga upp sig så kan man säga, men vänta nu, du är där i din cykel, vi kanske ska ha det här samtalet nästa vecka istället? Säger Hannah Widell till Aftonbladet.
Minst fri är den unga kvinnan
Är du trygg på jobbet kan du be chefen som tror att alla dina prestationer är knutna till din menscykel att dra åt helvete. Är du mindre trygg skriver du snällt in när du senast blödde. Är du arg förklaras det med att ”det är den tiden på månaden”, inte kan det vara arbetsplatsen det är fel på.
Det märkliga är att borgerliga politiker som säger sig värna jämställdhet, frihet och privatliv är de som gärna luckrar upp arbetsrätten.
Ebba Busch-Thor och Annie Lööf pratar gärna om unga kvinnors psykiska ohälsa. Samtidigt missar de att otryggheten som skapas i samhället är just det som hämmar människors frihet. Och minst fri är den unga kvinnan. Vi måste prata mer om just det, annars reduceras jämställdhet till en fråga om mensscheman i Excelark.