Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

”Ulf Kristersson har en naiv syn på politiken”

Karin Wanngård (S) om höjd skatt och kampen mot gängen

Uppdaterad 09.39 | Publicerad 06.00

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas Karin Wanngård styr Stockholm ihop med V och MP. Hon hoppas att resultatet av politiken banar vägen för ett maktskifte i riksdagsvalet 2026.

Det är en tung tid. Vi lever i en orolig omvärld och i Sverige råder lågkonjunktur. Arbetslösheten växer och svenska hushåll har det tufft. Medan de som röstade på Tidöpartierna gläds åt kommande skattesänkningar, är rödgröna väljare oroade för neddragningar i välfärden och för en klimatpolitik som leder till ökade utsläpp.

När Sveriges regering styr högerut går landets största kommun – Stockholms stad – mot strömmen.

Aftonbladets ledarsida bjöd därför in Karin Wanngård, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholms stad, till en intervju för att höra hennes syn på saken.

Wanngårds socialdemokrater gick starkt framåt i valet 2022 och Moderaterna backade. Den rödgröna majoritet som tog över styret har byggt hyresrätter, satsar på avgiftsfria fritidsklubbar och har satt upp målet att Stockholm ska vara klimatneutralt 2030.

Höjer skatten

Mest uppmärksamhet har Stockholm fått för att de höjer skatten med 24 öre nästa år. Beslutet har väckt uppmärksamhet ända upp på regeringsnivå. Både Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson har uttryckt kritik i media.

– Vi hade ju förväntat oss ökade statsstöd i budgeten, men regeringen valde att höja dem med noll kronor, säger Karin Wanngård.

– Det gör att statens medfinansiering till välfärden i Sveriges kommuner och regioner minskar över tid. Då måste vi ta ett större eget finansieringsansvar.

Stockholms kommunala skatt är bland de lägsta i hela Stockholmsregionen, så det finns en marginal, menar hon.

– Då kan vi höja skatten med 24 öre, vilket genererar nästan 900 miljoner kronor i ökade skatteintäkter. Det gör att vi kan satsa mer på barn och unga.

”Naivt” av Kristersson

Till Aftonbladet sa Ulf Kristersson att om han vore Magdalena Andersson hade han stoppat er skattehöjning. Vad säger du om det?

– Det är ju naivt. Ulf Kristersson har själv varit borgarråd i Stockholm och borde ha en större förförståelse för att vi har ett kommunalt självstyre som vi ska vara väldigt stolta över.

Karin Wanngård var finansborgarråd en första omgång mellan åren 2014–2018. Hon är till viss del självkritisk till att Stockholm inte gjort mer åt gängkriminaliteten tidigare.

Hur kan Stockholm ha omkring 40 kriminella nätverk och varför lyckas ni inte stoppa nyrekryteringen?

– Det kan låta gammeldags men det är skolan som är A och O. Att barn får hjälp tidigt med diagnoser och resurslärare. Att de ser att utbildning och jobb ger ett bättre liv än snabba pengar och gängen. Det är därför som Stockholm nu startar sitt tredje kommunala HVB-hem. Då har vi full insyn så unga inte placeras på hem som är ren rekryteringsbas in i gängkriminella miljöer.

Bromma flygplats framtid

I måndags fattade en rödgrön majoritet i Stockholms stadshus det historiska beslutet att säga upp stadens avtal med statliga Swedavia om Bromma flygplats.

Kommer flygplatsen att läggas ner nu?
– Ja, men den läggs ju nästan ner av sig själv. Eftersom BRA flyttar sina flygningar till Arlanda försvinner 90 procent av alla flyg. Då är det ett väldigt bra läge att i förtid lägga ner Bromma flygplats. Nu kan vi stadsutveckla Bromma parkstad, med bland annat 16 000 nya bostäder.

”Polariseringen ökar”

Hur har tidöpolitiken påverkat stockholmarna?

– Om jag ska nämna någonting så handlar det om polarisering. Att man vill uppvigla människa mot människa. Det gör man bland annat genom att dra ner på kulturstödet och på folkbildning. Det slår ju oerhört mycket för att bygga en jämlik stad.

– Men vi märker också av att regeringen tog bort det statliga stödet till byggandet av lägenheter, mitt i en lågkonjunktur. Och att det blivit billigare att använda fossilbränslen. Då kommer Stockholms mål att vara klimatneutralt 2030 bli svårt att nå. Men jag hoppas fortfarande.

Chatta med Jonna Sima om intervjun klockan 09:00!

Det går att skicka in kommentarer och frågor redan nu!

  • Ni ska ha tack för dagens engagemang! Ha en fortsatt fin dag så hörs vi snart igen. Lyssna gärna på intervjun, den innehåller mycket intressant som inte fick plats i texten!

    Allt gott, Jonna

  • Hur ska kulturen kunna överleva? Kulturskolor blir dyrare och det dras ner på olika scener för teater och annat. Det sägs att kultur måste vara lönsam. Men kultur ska inte bara vara nöje och underhållning. Hur ska ni se till att det finns kultur för alla i framtiden?

    Mehmet

    Håller med, utan kultur dör civilisationen! Detta är en av våra viktigaste ödesfrågor. Synd att inte alla håller med oss.

    Jonna Sima
    09.29
  • Hejsan!

    Det hon säger är ju egentligen självklarheter. Denna rationalitet står dock i motsättning till borgerlighetens kortsiktiga ekonomiska och politiska intresse. Det kommer mig att tänka på det som Goethe sade en gång, att gentemot dumheten kämpar även gudarna förgäves.

    anders_kjellstrom02

    Ja, det är bara att titta på det amerikanska valet kan man tycka… Där firar dumheten nya triumfer varje dag.

    Jonna Sima
    09.28
  • God morgon,

    Låter som att S-styret i Stockholms stad bedriver gammal hederlig socialdemokratisk politik!

    Kanske lämpligt att högsta S-ledningen centralt åker på ett studiebesök för att uppdatera sig inför valet 2026?

    Kerstin Olsson

    Jag ställer faktiskt den frågan till Karin Wanngård om du lyssnar på hela podintervjun! Tyvärr var svaret att Magdalena Andersson nog inte behöver lära sig något av Stockholm. Det tror jag inte är sant. Andersson borde visa större intresse för de kommuner som har rödgröna styren och ja, vara lite mer ödmjuk för att hon faktiskt har saker att lära av dem.

    Jonna Sima
    09.27
  • Skattebetalarna skall inte uppfostra skolelever, det skall föräldrarna göra. Ni politiker ( typ alla) som lovar arbete till alla, NÄR kommer detta att ske? Varje dag går Palestindemostrationer i hela landet, jobbar dom alla nattskift,? Ingen journalist intervjuar vad dom arbetar med. Är det konstigt att deras barn tar efter?

    hasse.

    Det finns ju ett trevligt litet uttryck på engelska att "it takes a village to raise a child". Det krävs alltså att många tar ansvar för barnen. I alla familjer räcker inte familjerna till, då måste andra träda in. Skolan har ett viktigt ansvar i det. Angående palestinademonstrationerna vet jag inte, du kan väl gå ut och fråga personerna som deltar någon kväll?

    Jonna Sima
    09.25

Det går att lyssna på intervjun med Karin Wanngård i sin helhet i Aftonbladet ledares intervjupodd. Då får du höra henne utveckla svaren om bland annat varför Sveriges storstäder är rödgröna, hennes kotakt med Magdalena Andersson och hur S ställer sig till bussning till skolor.