Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

"Barn är inte utbytbara"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-11

De fick Augustpriset för romanen om Steve som övergavs av sin pappa

- Att få barn borde innebära att någon annan får spela huvudrollen i ens liv. Men för många är det inte så. De vill fortsätta att själva ha den rollen. Barnen blir bihang som är utbytbara.

Prisat samarbete Bo R Holmberg skrev och Katarina Strömgård gjorde illustrationerna till ”Eddie Bolander och jag” som nu belönats med Augustpriset i banr- och ungdomsklassen, De skulle gärna fortsätta det lyckade samarbetet i ett nytt projekt.

Det säger Bo R Holmberg, årets vinnare av Augustpriset i barn- och ungdomsklassen tillsammans med illustratören Katarina Strömgård.

Deras bok "Eddie Bolander & jag" handlar om en pappa som överger sin tioårige son för att åka till USA. Åtta år senare ringer han och vill träffa honom.

Händelseförloppet skildras genom den nu 18-årige sonens ögon. Han heter Steve Andersson och bor med sin mamma i Örnsköldsvik. Han sitter på den inglasade balkongen och väntar på telefonsamtalet från sin far. Han tänker att man klarar sig utan pappa, far, farsa. Han har gjort det. Man kan. Han har haft henne, Louise, sin mamma.

En ömklig figur

Han tänker också på de plastpappor som kommit och gått i hans liv. Det är ingen han saknar. Som skilsmässobarn har han lärt sig att kärlek och separation hör ihop. Han tänker också på Eddie Bolander, fadern. Som var brevbärare, sångare och gitarrist i dansbandet Shivers och trodde att han kunde göra karriär i Staterna.

Men så blev det inte. När Eddie Bolander till slut dyker upp är det en ömklig, egocentrerad figur som på ett tafatt, misslyckat sätt försöker få kontakt med sin son. Kanske möts de igen.

- Det finns gott om både män och kvinnor som inte står ut när vardagen tar över i en relation. De söker hela tiden en ny bekräftelse, en ny förälskelse. Och de bryter upp inte bara en gång utan flera gånger och skaffar sig nya barn, nya familjer, säger Bo R Holmberg.

Kvar blir barnen från de föregående äktenskapen, som kan känna sig övergivna och oälskade.

- Jag har varit lärare i 30 år och vet att pojkar mellan 6 och 16 år träffar mycket få män. Eftersom lärare har blivit ett lågstatusyrke har många män försvunnit. Och om papporna också stuckit blir pojkarna hänvisade till en värld där kvinnor är helt dominerande. Det visar sig på så vis att pojkarna blir otrygga och utagerande.

En grafisk roman

Bo R Holmberg har skrivit 34 böcker hittills. Han är en av våra mest prisbelönta och framgångsrika författare av ungdomsromaner. Det är han som står för texten i "Eddie Bolander & jag". Katarina Strömgård har gjort bilderna. Boken är ett exempel på en nyskapande konstnärlig form - en grafisk roman. Varje sida är illustrerad och påminner lite om en serietidning. Det är ingen tillfällighet. Katarina Strömgård har sen barnsben tecknat serier och är påtagligt förtjust i genren.

- Det var förlaget som sammanförde oss. Jag läste vad Bo skrivit och åkte sen upp till Örnsköldsvik med en kamera. Eftersom en stor del av berättelsen utspelas där tog jag bilder på alla platser som förekom i boken. Det skulle vara autentiskt. Busstationen i Örnsköldsvik kan inte se ut som busstationen i Kramfors.

Gärna ett nytt samarbete

- Jag har försökt rita bilderna filmiskt, tanken har varit att de ska ha en egen funktion. Eddie var inte svår att rita. Han är noggrant beskriven i texten. Steve skapade jag själv och när jag visade teckningen av honom för Bo tyckte han den stämde med hans egna föreställningar.

Samarbetet dem emellan har flutit så bra att de gärna skulle fortsätta med ett nytt projekt.

- Augustpriset har inte precis minskat lusten.

Fakta/Katarina Strömgård

Fakta/Bo R Holmberg

3 svar från Katarina Strömgård

Bo R Holmbergs boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln