Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Bästa deckarna, memoarerna, ungdomsböckerna...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-22

Ingalill Mosander gav tips i chatten

Hanna hej säger: Jag är sugen på en thriller/deckare. Vilken bok rekommenderar du?

Ingalill Mosander säger: Bästa fyndet på bokrean är utan tvekan tre böcker av Karin Fossum samlade i en volym. Hon skriver oerhört spännande psykologiska thrillers och har du inte läst henne tidigare väntar en högtidsstund. Böckerna heter Evas öga, Se dig inte om! och Den som fruktar vargen. Pris: 79 kr!!!

jojjo säger: Bästa fynden för barn typ 8-10 år?

Ingalill Mosander säger: Laura Trenters två böcker om Julian och Jim är spännande och lätta att läsa. De har en pappa som är polis. Pris 69 för bägge två.

gunnar säger: Läser gärna memoarer. Några särskilda du rekommenderar på årets rea?

Ingalill Mosander säger: Anthony Sampsons bok om Mandela är välskriven och oerhört initierad. De bägge herrarna har känt varandra i 50 år. Sen finns det en kunglig såpa som slår det mesta. Det är Gustav von Platens bok Bakom den gyllne fasaden. Den handlar om förhållandet mellan Axel Munthe, läkare på San Michele och hans patient drottning Victoria. Tredje partnern va Gustav V som var bisexuell. Fascinerande om makt, pengar och passion.

Mallan säger: Jag gillar ungdomsböcker (romaner, noveller osv.). Har du något bra boktips?

Ingalill Mosander säger: Om du gillar Harry Potter kommer du också att tycka om Fowl av Eoin Colfer. Pris: 44 kr. Den handlar om ett tolvårigt fyndigt och kriminellt snille. Ann Brashares Systrar i jeans är sträckläsning för tjejer; om förälskelse och vänskap, svek och mor-dotter-relationer. 58 kr

jenka säger: Vet du om det är sämre kvalitet (typ tunnare papper) på de böcker som reas ut på bokrean jämfört med normalpris på samma böcker?

Ingalill Mosander säger: Nej, inte generellt. För några år sedan hände det att bokförlagen tryckte upp reaböcker på tunt papper. Men de fick så mycket kritik för det att det knappast förekommer längre.

marit säger: Gillar historia mycket! Några bra tips? Har redan läst ”Slaget om Berlin” av Beevor.

Ingalill Mosander säger: Den mörka dalen av Piers Brendon för 129 kr är förbluffande lättläst och underhållande. Det beror till stor del på att den är ovanligt rik på detaljer och personliga beskrivningar av statsmän. Boken handlar om 1930-talet. Om du tycker om Antony Beevor ska du inte missa Stalingrad för 98 kr av samma författare.

Hanna hej säger: Är Da vinci-koden så fantastisk som det sägs?

Ingalill Mosander säger: Det är den bok som såldes mest i hela världen (20 miljoner ex) förra året så något måste den ha. Själv var jag mycket road fram till slutet, som jag tyckte blev ett antiklimax.

jerker säger: hej Ingalill, jag undrar om du har något boktips till mig, jag gillar deckare och jag är 12 år.

Ingalill Mosander säger: Domarens brev av John Grisham för 58 kr kanske skulle passa dig. Den är välskriven, lättläst och spännande. Schakalen av Fredrik Forsyth är en av de bästa thrillers som skrivits pris 59 kr. Jag vet inte om du tycker att Mårten Sandéns Petrinideckarna är för barnsliga. Testa i alla fall Gengångaren för 44 kr.

Anita säger: Hej Ingalill. Jag undrar vilken coffee table-book som du tycker är vackrast i år?

Ingalill Mosander säger: Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström har sagolika bilder och läckra recept.99 kr. Sommarnöjen vid vattnet av Ann Kathrin Pihl Atmer är oerhört vacker. 188 kr

mimmi säger: Bortsett från rean - finns det några särskilda böcker vi bokmalar har att se fram emot i vår?

Ingalill Mosander säger: Jag har börjat läsa en bok som heter Vindens son av en spansk författare som jag inte kommer ihåg vad han heter. Den är helt uppslukande. Så är jag nyfiken på Torgny Lindgrens nya bok som kommer i april och Henning Mankell kommer med en ny deckare i juni som ska handla om aids i Afrika.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln