Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Jag flydde från mobbningen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-01-01

För läkare Karin Wahlberg blev författandet livlina och tröst

VID BLOCKET Universitetssjukhuset i Lund – som fått ge namn åt Karin Wahlbergs detektivroman ”Blocket” – är fortfarande hennes arbetsplats. En bra sådan – men en gång var hon och andra läkare så illa mobbade att flera sade upp sig.

LUND

Hon var mobbad och vantrivdes med läkarjobbet.

Så hon flydde in i sin egen kriminalhistoria.

– Boken blev min livlina och skrivandet min tröst, säger Karin Wahlberg.

Universitetssjukhusets frusna betongkropp sticker upp genom den skånska decemberdimman.

Deckarförfattarinnan Karin Wahlberg, 55, poserar vant framför Blocket, en byggnad ruggig nog att spinna en kriminalhistoria kring.

– Jag ville gräva där jag stod och längtade efter en miljö som jag kunde gå rakt ut och kontrollera direkt, säger Karin Wahlberg.

Resultatet blev en femte bok om kriminalkommissarie Claes Claesson. I ”Blocket” står hustrun och läkaren Veronika i centrum. Historien utspelas på Lunds universitetssjukhus där författarinnan fortfarande jobbar deltid som gynekolog. Fast hur länge till är oklart.

Författandet fyller hennes tid mer än väl. En ny ”Karin Wahlberg” säljer numera i hundratusental både i Sverige och Europa så läkarlönen är hon inte beroende av. Däremot är hon glad över att få ingå i en jobbenhet och hon tycker om sina arbetskamrater.

Så har det inte alltid varit.

Allt mer feministisk

– I dag är det en bra arbetsplats men tidigare hade vi stora mobbningsproblem och många läkare mådde dåligt och en del slutade.

Karin Wahlberg var drygt fyrtio när hon hamnade i en stenhård karriärkarusell på ett av landets största sjukhus. På kvinnokliniken i Lund räknades bara unga män.

– Det var en otrygg miljö, man letade bara efter fel på andra. Var det inte jag, så var det någon annan som anmärkningarna föll på.

När hennes barn flyttade ut fick hon tid över att skriva av sig det jobbiga. En av böckerna handlar just om mobbning.

– Skrivandet blev min tröst. Jag menar att man måste få vara den man är på en arbetsplats. Man ska inte behöva vara rädd för att bli biten i hälsenan.

Problemen på arbetsplatsen var i grunden patriarkala. Och för varje bok och varje år blir hon själv alltmer feministisk.

– Jag tror att många upptäcker ojämställdheten först efter fyrtio. Jag hade nog inte blivit nedtryckt om jag varit 33 år. Då hade jag varit ung, söt och fortfarande ett sexobjekt.

Hennes kommissarie Claes Claesson är mer jämställd och modern än sina kriminalkollegor Wallander och van Veeteren. Han får också alternera som hjälte. När Claesson är pappaledig övertar en kvinnlig kollega huvudrollen.

Förlorade sin mamma

I ”Blocket” är hans ultramoderna hustru Veronika, mamma vid 44 års ålder, hjältinnan. Hon är i Lund för att vaka över sin vuxna dotter som överfallits av en okänd man.

– Min sons sambo har hjälpt till med studentskildringarna, och eftersom jag är läkare måste det medicinska stämma och därför har jag fått kolla allting med kollegor.

Kriminalhistorien samsas på ett 407-sidigt utrymme med psykologiska porträtt, relationsdramer, läkardiagnoser och en realistisk samhällsanalys.

– Boken handlar om dödsångest och livsrädsla och hur man kan bli förljugen men grandios i sina egna ögon.

Liv och död är inga diffusa begrepp utan vardag både i hennes läkarroll och privat. Redan som nioåring tvingades hon uppleva döden på nära håll.

– Mamma var sjuk och dog när jag gick i trean. Att växa upp med pappa som enda förälder gav mig en positiv syn på män. Han var journalist, därför har skrivandet aldrig varit magiskt, bara naturligt.

Slumrande barnbok

Karin Wahlberg tillhör Blodgruppen, det kvinnliga nätverk där även Liza Marklund, Inger Frimansson och Karin Alvtegen ingår. De träffas två gånger om året och stöttar varandra ”på riktigt”.

Men sedan hon etablerat sig som deckarförfattarinna vill tangenterna dansa åt andra håll. I ”Blocket” blandar hon deckarprosa med ett mer oförutsägbart eget språk.

– Kanske närmar jag mig ett mer skönlitterärt skrivande. Mina böcker innehåller inte så mycket action och blod utan mer psykologi.

Nu har hon faktiskt en slumrande barnbok i sin hårddisk.

– Jag har alltid velat bli barnboks­illustratör. Men att skriva för barn är svårare, vi får se om det går, säger hon.

Fakta: Karin Wahlberg

3 svar från Karin Wahlberg

Karin Wahlbergs boktips till...

Jessica Ritzén

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln