Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Jag är så lycklig att jag dansar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-02-27

Tv-aktuella Viveca Lärn lever som sina egna romanfigurer

I morgon börjar tv-serien "Saltön" - vi får följa några medelålders, lite luggslitna människor och deras liv.

Den är baserad på två böcker av Viveca Lärn och förmedlar en känsla av att det aldrig är för sent, att det alltid finns hopp.

Författarinnan själv är ett levande exempel.

vid rö...blåa sten Viveca Lärns senaste bok "Vi ses vid Röda Sten" har redan prisats som årets bästa bok. När författarinnan poserar vid Röda Sten i Göteborg har några entusiaster målat den blå. Viveca har talat med Göteborgs starke man, kommunalrådet Göran Johansson (s), som lovat att se till att den blir röd igen.

Sedan hon fyllde 60 har hon förlovat sig, fått barnbarn nummer två och överrösts med priser för sitt författarskap.

-Jag är så lycklig att jag dansar varje morgon till Benny Anderssons orkester!

Fästmannen heter Sverre Sjölander och är professor i zoologi vid Linköpings universitet.

-Vi träffades redan för åtta år sedan på en middag hos en gemensam vän. Han tyckte vi skulle passa så bra ihop fast då var vi bägge upptagna på var sitt håll.

Men så ringde Sverre inför bokmässan i Göteborg i höstas och bjöd på middag. Och på den vägen är det.

-Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att köra bil och bara haft skrotbilar. Men nu när jag åker till Linköping ibland passar det bra att jag köpte en Volvo S40 för ett år sedan. Fast Sverre åker oftare till Göteborg. Han är visserligen stockholmare men född i Göteborg.

Böckerna blev tv-serie

Viveca Lärns romaner "Midsommarvals" och "Hummerfesten" har omvandlats till tv-serie av Carin Mannheimer.

-Jag hoppade högt av lycka när jag fick veta att hon skulle dramatisera och regissera. Hon är ett sånt superproffs. Vi hade aldrig träffats tidigare men från första stund var det som om vi känt varandra hela livet.

Ritar romanfigurerna

Viveca Lärn har sett flera avsnitt av serien och är väldigt belåten med resultatet.

-När jag skriver mina böcker brukar jag alltid rita huvudpersonerna och hänga upp dem på väggen. Pappa var tecknare så lite har väl gått i arv. Alla som läser böcker har egna bilder i huvudet av hur romanfigurerna ser ut. Så visst undrade jag hur rollbesättningen skulle fungera, om jag inte skulle känna igen "mina" personer. Men skådespelarna stämmer perfekt. Ta bara Per Myrberg som den gamle utrikeskorrespondenten McFie - han är helt underbar!

De ansvariga på Sveriges Television tycks dela Viveca Lärns entusiasm, för de har även köpt rättigheterna till "En fröjdefull jul" och "Sol och vår", så vi får sannolikt fortsätta bekantskapen med invånarna på Saltö i tv framöver.

I höstas belönades Viveca Lärn med Tage Danielsson-priset av Lindköpings kommun för att hon "verkar i hans anda", och hennes nya roman "Vi ses vid Röda Sten" utsågs av medlemmarna i SKTF, Svenska kommunaltjänstemannaförbundet, till årets bästa bok.

-Det är en berättelse om fyra något kantstötta själar i ett vårfagert Göteborg. Judith har vissa drag av en desperat 40-åring som letar efter Mr Right. Maud har varit gymnasielärare, men skolat om sig till cykelbud. Porträttet av henne är en hyllning till den självständiga äldre kvinnan, som förändrar sig och gör nya saker.

-Judiths bäste vän är konservatorn och butiksägaren Dennis, vars förtjusning i mat och dryck syns alltmer på hans kroppsstorlek. De älskar att diskutera livet på stamkrogen Kometen och bryr sig inte om några andra gäster förrän nyskilde civilingenjören Love B Edison kliver in på restaurangen.

Glädjechock

Viveca Lärn säger att poängen med att bli äldre är att man inser att man inte kan styra hela världen så att alla har det bra, att man kan titta på problemen och acceptera att man inte kan göra något åt dem.

-Mina barnbarn har inneburit en glädjechock. När jag är med dem spelar ingenting annat någon roll. Jag kopplar bort allting, vi kan sitta och iaktta en myra och det är det enda viktiga. Att vara med dem är det enda sättet för mig att koppla av totalt.

Fakta: Viveca Lärn

3 svar från Viveca Lärn

Viveca Lärns boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln