Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Jag älskar att vara mitt i orkanen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-02-13

Författaren Mark Lynas söker upp oväder jorden runt

Nedre Manhattan, Brooklyn och La Guardiaflygplatsen ligger under vatten och invånarna kan inte ta sig därifrån.

Låter det som ytterligare en katastroffilm från Hollywood?

– Dessvärre kan det inträffa när som helst, säger Mark Lynas, författare till ”Oväder”, en miljöbok på väg att bli en klassiker.

Äntligen snö! Mark Lynas är lycklig över att få uppleva snö i Stockholm. ”I min hemstad Oxford inträffade senaste rejäla snöfallet 1985.

Om jag ser på väderkartan att en tropisk storm är på väg in över North Carolina i USA kan jag tänka: Vilken tur att jag inte är där!

Så icke Mark Lynas.

När han satt i sitt hus i Oxford och såg att det amerikanska orkan­institutet publicerat en varning om att ett nytt oväder höll på att dra ihop sig över Atlanten, ringde han omedelbart till en resebyrå för att beställa en sista minuten-biljett. Därefter flög han till USA för att hinna ikapp en accelererande tropisk storm.

Norden sista utposten

Jodå, han hann fram i tid.

– Jag älskade att vara mitt i den. Det är väl någon sorts dödslängtan jag har.

Mark Lynas är journalist och miljöexpert. Innan han skrev ”Oväder” reste han under tre år runt i världen för att med egna ögon se hur växthuseffekten drabbar oss. Han for till Alaska där temperaturen stiger tio gånger snabbare än någon annanstans på jorden.

Konsekvenserna har blivit att hela ekosystem kollapsar. Laxen dyker inte längre upp när den ska, nästan alla bävrar har försvunnit, alla bär dör innan de hinner mogna och hungriga björnar söker sig allt närmare människornas byar. Hela sjöar har försvunnit, torkat upp och ersatts av gräs.

I Peru har en hel glaciär försvunnit på 20 år och i Söderhavet finns öar som är på väg att hamna under havsytan och där befolkningen förbereder sig på att flytta. Men vart? Varken Australien eller Nya Zeeland visar någon större vilja att ta emot dem.

– Sahara kryper uppåt och nedåt på jordklotet. Det gör att stora människomassor tvingas på flykt för att inte svälta ihjäl. De nordiska länderna ligger så pass långt bort så de kommer att bli den sista utposten. Det här är en realitet och folk verkar inte förstå hur farligt det kan bli.

Förfärad av reaktionen i New Orleans

Orkanen Katrina, som ödelade New Orleans inför en hel värld, inträffade tidigare än Mark Lynas hade trott.

– Det har funnits en skepsis inom den tropiska meteorologiforskningen inför uppfattningen att klimatförändringar skulle ha något samband med uppkomsten av orkaner. Men de flesta experter jag talat med har ändrat uppfattning. Ett varmare världshav har större potential att utlösa starkare stormar. De kanske inte blir fler men värre.

Mark Lynas blev både förfärad och fascinerad av den mänskliga reaktionen på Katrina i New Orleans.

– Samhället kollapsade över en natt. Människorna började uppföra sig som djur. Den här sortens beteende kan vi alla utveckla under vissa omständigheter.

Till biblioteket 5 000 gånger

Mark Lynas skriver nu på sin nästa bok som ska bli ett fönster mot framtiden.

– För att få fram material till den har jag bara cyklat ned till till Oxfords bibliotek 5 000 gånger. Numera är det möjligt att med hjälp av datorer kunna se vad som väntar oss. Man kan börja med att studera vad som hänt sedan början av 1800-talet och sedan göra modeller för vad som kan hända om värmen på jorden höjs med en grad, med två grader upp till sex grader. Det sistnämnda kan inträffa om 100 år och då går jorden under.

Mark Lynas kommer inte själv att drabbas.

– Men min son, som är ett år, kommer kanske att uppleva det.

Fakta/Mark Lynas

Mark Lynas boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln