Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Släpp ångesten – mat hör till livet”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-01

Hitta matbalansen med Bodil Jönsson och sonen Håkans ”Tio tankar om mat”

Först gav hon oss ”Tio tankar om tid”.

Nu har hon och sonen vispat ihop ”Tio tankar om mat”.

– Att inte tycka om sitt eget förhållande till mat är sämre än att äta fel, säger succéförfattarinnan Bodil Jönsson.

Matprat Författaren till ”Tio tankar om tid”, Bodil Jönsson, är tillbaka med en betraktelse kring mat. Den här gången filosoferar hon med sin son Håkan Jönsson, matforskare.

Kakor i stora lass, försommarsol och fredag eftermiddag. Kaféet i Lunds gröna stadspark inbjuder till njutning och matro men tre småbarnsmammor vid bordet bredvid stressar i sig lasagne medan barnen tar en tupplur.

Bodil Jönsson lutar sig tillbaka i kaféstolen. Lagom till grillsäsongen är hon tillbaka med en betraktelse om mat, den här gången tillsammans med sonen Håkan, kock,

etnolog och matforskare.

Släpp matångesten

– Vi vill inte gå ut med någon präktighetsstämpel. Bägge lagar mycket mat och har mat i frysen men vi vill inte predika något annat än att mat hör till livet.

Budskapet är att fler borde släppa matångesten. Vad och hur vi äter beror på känslor, relationer, kropp, identitet, drömmar och makt. Huvudsaken är att förstå sitt eget förhållningssätt till mat, menar författarduon.

Klämmer du också in maten? Och får ångest när du handlat en lättyoghurt för det fanns en ännu nyttigare i mjölkdisken? Utan att veta varför?

– Mat och sömn kommer man inte ifrån. Att tycka illa om sitt förhållande till mat är ett hemskt sätt att psyka sig själv hela tiden, säger Bodil och Håkan fyller i hennes mening:

– Maten har en massa meningar i vardagen men mest är den meningsfull. Och efterrätter är underskattade!

Bodil håller med.

– Jag hade en gäst på middag nyligen och vi började med jordgubbarna. Det gick alldeles utmärkt. Sedan tog vi huvudrätten! skrattar hon.

Matstrukturen borta

Den nya boken påminner om att det finns det 350 matvaror i mejeridisken, att många varor blivit billigare och butikernas öppettider ökat. Ändå är så många besvärade över matkraven.

– När det kommer som en överraskning för strukturerade människor att man – 365 dagar per år – måste äta något till middag, då blir det både tragiskt och märkligt. När vi fått friheten att slippa laga mat, när den inte längre tar sådan tid av dygnet, när allt luckras upp så tappar man till slut bort grunden, säger matforskaren.

Precis som urbening av fårfiol anses manligt och spritsning av kaviargrädde på ägghalvor kvinnligt så har också mor och son Jönsson haft olika skrivvanor under arbetets gång.

– Men det har varit lättare än vi båda trodde. Vi är lika förundrade över att det inte krävdes mer efterarbete! säger trebarnsmamman vars ”Tio tankar om tid” sålde i 600 000 exemplar i Sverige och översattes till 20 språk.

– Jag är stolt över att ha satt in begreppet ställtid i svensk kultur men det var bara mitt eget förhållande till tid jag skrev om. ”Så är det för mig – kan du ha det till något?”.

Mat skapar mening

Suktar vi efter kvalitetsåsikter i ett allt glättigare samhälle?

– Vi lever i en samtid som förytligas. Med tiden-boken blev det nästan en kamp med förlaget som ville gå mer åt managementhållet. Det skulle inte vara för svårt, men försäljningssiffrorna visade att folk visst kan tänka själva.

Kommer vi att hitta tillbaka till maten?

– Vissa kommer nog att fastna i ångesten men jag hoppas att vi kan hitta balansen och se hur mycket mening mat skapar, säger Håkan Jönsson och slukar sista sockerkaksbiten.

Utan ångest.

Fakta/Bodil Jönsson

Bodil Jönssons boktips till:

Britt Peruzzi

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln