Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Skilsmässan kastade mitt liv över ända”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-01-24

Krisen fick Anita Goldman att ompröva sitt liv

En kris tvingade Anita Goldman att ompröva sitt liv.

Nu har hon skrivit en bok om sina förebilder – kvinnor som älskat med Gud.

– Antingen tycker man att de är dumma i huvudet. Eller så ser man dem som vägvisare, säger hon.

Romanaktuell ”Jag och mina generationskamrater har blivit fostrade arr förverkliga oss själva. Heka vår kultur bygger på att vi ska vara självständiga, självförsörjande, självgående, och självsäkra. Allt handlar om ordet 'själv'. Plötsligt insåg jag att livet är precis tvärtom, säger Anita Goldman.

Anita Goldman, 51, har skrivit ett flertal böcker. Varannan vecka skriver hon krönikor i nordens största tidning. Dessutom medverkar hon regelbundet i radio och tv.

Med moderna mått har hon lyckats, är någon att se upp till. Hennes skarpa samhällsanalyser har gjort henne till en röst att räkna med.

Men så hände något. Efter nästan 20 år sprack äktenskapet. I den kris som följde tvingades Anita Goldman att leta efter en sida hos sig själv som hon inte visste fanns.

– Jag och mina generationskamrater har blivit fostrade att förverkliga oss själva. Hela vår kultur bygger på att vi ska bli självständiga, självförsörjande, självgående och självsäkra. Allt handlar om ordet ”själv”. Plötsligt insåg jag att livet är precis tvärtom.

Enligt henne står ordet ”själv” i motsatsförhållande till de villkor som gäller för vår fortsatta existens här på jorden. Allt och alla är undantagslöst beroende av varandra, säger hon.

– Hela min syn på vem jag är och varför jag finns kastades över ända. Det var en omvälvande insikt. Plötsligt ville jag falla på knä i tacksamhet. Men för vem? Och var?

Hittade till mysticismen

Upplevelsen var religiös till sin karaktär och början på ett sökande som ledde henne till mysticismen; en andlighet utanför de hierarkiskt uppbyggda samfunden. Utanför synagogorna, moskéerna och kyrkorna.

Denna andlighet förvånade henne först. Men känslan var överväldigande och hon kapitulerade.

– Jag tror att det var min själ jag fann. Den fanns nog där hela tiden, gömd under tron på det moderna projektet. Att hitta den var som att komma hem efter en flera decennier lång resa.

”De var Guds älskarinnor”

Nu har hon skrivit boken ”Guds älskarinnor” om fyra kvinnor och en man som trots stort personligt lidande aldrig kompromissade med sin övertygelse.

Teresa av Ávila som i 1500-talets Spanien vågade sätta sig upp mot den patriarkala makten och gå sin egen väg. Vars avhuggna hand diktatorn generalissimo Francisco Franco lade på sin huvudkudde bredvid sig i sängen nästan 400 år senare.

Etty Hillesum, en ung judisk flicka som i andra världskrigets Holland fortsatte att se det vackra, trots att hon gick den plågsammaste död till mötes i Auschwitz gaskamrar. Som trots förintelsen omkring sig kunde glädjas åt ”fältet med gula lupiner som sträckte sig ända fram till avlusningsbarackerna”.

Marguerite Porete som efter 18 månader i stinkande fängelsehålor brändes på bål i Paris 1310 därför att hon vägrade böja sig för inkvisitatorerna. Fyra år tidigare hade prästerna låtit bränna hennes bok. Nu spreds den i allt vidare kretsar, översatt till flera språk, med påhittade manliga författares namn på omslaget.

– Marguerite, och de andra kvinnorna, hade ett högst personligt förhållande till Gud. De inte bara älskade Gud, de var Guds älskarinnor, säger Anita Goldman.

Sätter upp teaterföreställning

Sist i boken tar hon upp en man, Hafez, som fortfarande är Irans mest lästa poet. För, som Anita Goldman säger, ”det går inte att skriva en bok om mysticism utan att nämna Hafez”.

– Hans samlade verk står i varje iranskt hem. Det finns inte en bagare, slaktare, professor eller armékapten som inte ler varmt när Hafez kommer på tal.

Kapitlet om Hafez ligger också till grund för den teaterföreställning – ”I kväll: Guds taverna” som Anita Goldman och skådespelerskan Marika Lagercrantz nu sätter upp på Södra Teatern i Stockholm.

– Det är en blandning av dikter, musik och föreläsning. Dessutom serverar vi vin och traditionell persisk mat, säger hon.

Premiären är den 2 februari.

– Jag är fruktansvärt nervös. Det är trots allt en persisk nationalklenod som jag försöker tolka, säger hon.

Men hon behöver nog inte oroa sig. För så här skriver Hafez:

”Gud var så full av vin i går kväll

så full av vin

att han lät en stor hemlighet slinka ut.

Han sa:

Det finns ingen människa på denna jord

som behöver min förlåtelse –

för det finns egentligen inget sådant

inget sådant

som Synd!”

Fakta Anita Goldman

Tre svar från Anita Goldman

Anita Goldmans boktips till...

Olle Castelius

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln