Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Augustpriset till Bengt Ohlsson

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-12-06

Märkbart rörd fick Bengt Ohlsson ta emot priset av kollegan Mikael Niemi vid en gala i Berwaldhallen i Stockholm.

Författaren Bengt Ohlsson vann det prestigefyllda Augustpriset på måndagskvällen. Märkbart rörd fick han ta emot priset av kollegan Mikael Niemi vid en gala i Berwaldhallen i Stockholm.

Det var en närmast lågmäld och blyg Bengt Ohlsson som tog emot sin Auguststatyett på måndagskvällen ur handen på 2001 års vinnare, Mikael Niemi.

– Men jag hade hög puls, det kan jag lova. Det var jätteläskigt. På sätt och vis har det gått så bra för boken redan, så ibland kunde jag nästan känna att det räcker så, säger han efteråt.

– Jag är ju van vid att ha en lugn och lufsig, lite Ior-aktig tillvaro. Så det här är ju inte odelat jättelajbans.

Segertippad

Den segertippade Bengt Ohlsson berättar i boken Gregorius författaren Hjalmar Söderbergs klassiska Doktor Glas ur pastor Gregorius synvinkel, en litterär gestalt som varit avskydd i över hundra år.

  I en intervju med TT Spektra när nomineringen tillkännagavs sade Bengt Ohlsson att han tänkte träna inför avgörandet med armhävningar, situps och joggningsrundor. Uppenbarligen gav satsningen effekt för vinnaren i den skönlitterära klassen.

Vinnande recept

Kombinationen oerhört hyllad och väldigt lättillgänglig är alltid ett vinnande recept till Augustpriset. Men enligt Bengt Ohlsson var inte favoritskapet någon njutbar upplevelse.

– Det har varit rätt vidrigt faktiskt. Det här förhandstippandet gick mig lite på nerverna. Det var som när barnen inte kan låta julklapparna vara under granen; de ska klämma på dem, hålla upp dem mot ljuset och ställa en massa pockande frågor. Till slut vill man bara skrika: ”men herregud ni förstör julafton”.

Många är de som vittnat om den skrivkramp som kan inträda efter ett litterärt pris.

– Ja. Min förra bok blev ju min dittills största framgång. Och då slog den där riktiga krampen till. Så nu blir det väl dubbelt så mycket kramp.

Vinnaren i fackboksklassen blev kvällens mest kontroversielle segrare. Sverker Sörlins Världens ordning och Mörkret i människan.

Fått kritik

Europas idéhistoria, har de senaste veckorna fått utstå hård kritik. Vissa universitet har vägrat att använda den som kurslitteratur, eftersom den enligt vissa lider av faktafel. Sverker Sörlin gav dock kritikerna svar på tal:

– Vad som är kontroversiellt är att någon försöker överskrida gränser. Sådant stör, och det är bra att det stör, sade han.

Kvällen mest originella tacktal höll pristagaren i barn- och ungdomsbokklassen, Katarina Kieri, som vann med sin bok Dansar Elias? Nej!

– Det känns som om jag kommit fram till Hasse Tellemar och inte har något att säga. Jag vill sjunga en sång i stället.

Och så sjöng hon den lilla visan Herr bofink, vet du en sak?

Årets Augustprisvinnare

Tidigare vinnare i genren Skönlitteratur

Kalle Dixelius/TT Spektra

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln