Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Att börja skriva räddade mitt liv”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-12-05

Lee Childs deckare har sålts i 20 miljoner exemplar

TOG REVANSCH När Lee Child fick sparken från engelska tv-kanalen Granada efter 18 år som programledare och synnerligen stridbar fackklubbsordförande, flyttade han till New York och gjorde dundersuccé som författare. ”Det kändes som om jag föll ur fönstret på en skyskrapa och överlevde”, säger han.

Lee Child var känd programledare och stridbar fackföreningsman i engelsk tv under arton år.

Tills han fick sparken.

Fylld av revanschlystnad skrev han sin första thriller.

I dag är böckerna om hans hjälte Jack Reacher utgivna i 35 länder, översatta till 27 språk och sålda i uppemot 20 miljoner exemplar.

– Det kändes som om jag föll ur fönstret på en skyskrapa och överlevde. Jag tänkte inte låta min arbetsgivare krossa mig. Förmodligen hade jag en blind punkt någonstans men jag var helt övertygad om att jag skulle lyckas som författare. Annars hade jag nog aldrig vågat ta steget.

Lee Child var 39 år när han satte sig på ett flygplan till USA och började sin andra karriär. Han ser ut som en typisk brittisk gentleman i grå fiskbensmönstrad tweedkostym med tillhörande väst och slips. Och det är han också.

– Jag har en klassisk utbildning, kan både latin och grekiska, och har en examen i juridik.

Han gör också ett mycket självsäkert intryck.

– Jag har låtsats så många gånger att jag är självsäker att illusionen har blivit verklighet. Jag var en väluppfostrad pojke tills jag började sjätte klass. Då fick jag på ett handfast sätt lära mig att livet handlade om att simma eller att drunkna. Under årens lopp har jag tränat mig att ersätta rädsla med ilska, att aldrig backa, att inte låta någon sätta sig på mig. Vilket har gjort att jag hamnat i en massa bråk.

Läste chefernas brev

– När jag blev fackklubbsordförande lärde jag städpersonalen att undersöka papperskorgarna hos ledningen och att tejpa ihop sönderrivna, bortkastade meddelanden. Jag hade ingenjörer som kopierade deras hårddiskar och lät ånga upp deras brev. Jag var den bäst informerade fackliga företrädaren i historien och även den mest impopuläre – hos mina chefer.

Hans hämndlystnad har inte lagt sig.

– Jag brukar döpa de vidrigaste skurkarna i mina böcker efter ledamöterna i den styrelse som avskedade mig.

Lee Child är en stor beundrare av Sjöwall-Wahlöö och Henning Mankell.

– Jag tycker mycket om Martin Beck och Kurt Wallander.

Hans egen huvudperson Jack Reacher är en före detta militärpolis och kringflackande ensamvarg. Han skipar rättvisa på egen hand, med våld om så krävs.

Robin Hood-hjälte

– Om du blir rånad kommer polisen sannolikt inte att hitta rånaren och du kommer inte att få tillbaka dina pengar. I kriminallitteraturen åker bovarna fast och får sina straff. Reacher är lite av en Robin Hood, en samuraj, en av oss. Att det goda segrar över det onda känns tillfredsställande eftersom det sällan är så i verkligheten.

– Dessutom tycker folk om att bli lite rädda bara slutet är okej. När min dotter var liten älskade hon att kasta sig från en hög byrå ned i min famn. Hon var lite rädd men hon visste att det skulle sluta lyckligt.

Första meningen viktigast

Lee Child arbetar varje dag.

– Att skriva romaner räddade mitt liv och jag tänker inte förstöra det. Men jag kan inte komma igång förrän jag hittat den första meningen. När jag väl kommit på den ändrar jag den aldrig. De flesta som bläddrar i en bok i en bokhandel läser bara första sidan. Och då gäller det att hålla fast dem. Det finns alltid massor av andra böcker att köpa.

Lee Childs böcker hamnar ofta på bestsellerlistorna.

– Jag tror att jakten på att hamna högt kan göra en galen. Säg att du ligger etta i fem veckor. Det är fantastiskt. Men snart börjar du hoppas på att nästa bok ska ligga där tio veckor och året därpå 20. Eller varför inte 52 veckor som etta på varenda lista i hela världen? Ironiskt nog har jag märkt att ju mindre jag bryr mig om försäljningen, desto bättre går böckerna. Kanske finns här en läxa att lära sig.

Fakta/Lee Child

Lee Childs boktips till...

3 svar från Lee Child

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln