Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

"Kvinnorna är mycket roligare"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-12

Alexander McCall Smith om kärleken till sin afrikanska hjältinna

Hur kan en medelålders, manlig professor i Edinburgh skriva om en livsklok, frodig kvinna i Botswana på ett sådant sätt att man nästan tror att boken är självbiografisk?

Populär Alexander McCall Smiths serie om Mma Ramotswe har sålts i över 10 miljoner exemplar och översatts till 30 språk. I år kommer den brittiske författaren ut med sex nya böcker i Sverige.

- Jag tycker att det är mycket roligare att lyssna på kvinnors konversationer än på mäns. Kvinnor är mer intresserade av relationer och det är vad mina böcker handlar om.

Möt Alexander McCall Smith, vars serie om Mma Ramotswe och hennes detektivbyrå sålts i över 10 miljoner exemplar och översatts till 30 språk.

- Den afrikanska kvinnan har en nyckelroll i samhället men håller sig i bakgrunden. Ofta är hon en framgångsrik småföretagare och därför gjorde jag Mma Ramotswe till affärskvinna och ägare av Damernas detektivbyrå. Men jag ser inte mina romaner som deckare, de handlar om livsfilosofi och hur vi uppträder mot varandra.

Återvänder ofta till Afrika

Alexander McCall Smith föddes i Zimbabwe, där hans far var brittisk diplomat, och flyttade till Skottland vid 18 års ålder. Sen dess har han varje år återvänt till Afrika och Botswana, ett land som han känner väl och skattar högt.

Hans hjältinna Mma Ramotswe är en stark, tolerant kvinna som konfronteras med girighet, våld, otrohet och försök till mord - ändå präglas böckerna av värme, humor och medmänsklighet.

-Förlåtelse och försoning är mycket mer framträdande i det afrikanska samhället än hos oss i västvärlden.

Vi letar hela tiden efter folk som vi kan klandra. När Nelson Mandela släpptes ur fängelse efter 27 år slog han världen med häpnad med sitt tal om försoning och förlåtelse. Biskop Desmond Tutus sanningskommission är ett liknande exempel. Det finns en naturlig värdighet hos många människor i Afrika, även när de lever under mycket svåra omständigheter.

Spelar i orkester

Alexander McCall Smiths första roman om Mma Ramotswe kom ut 1998 och blev snabbt en kultbok världen över.

- Jag hade ingen tanke på att det skulle bli en serie. Men att lämna henne i det tillstånd hon var i slutet av första romanen kändes ungefär som att resa sig och lämna rummet mitt i ett samtal. Ganska oförskämt, eller hur? Vad som hänt är att jag blivit så förtjust i henne att jag inte vet hur jag ska kunna släppa henne.

Alexander McCall Smith är en extremt produktiv person. Bara i Sverige kommer han i år ut med sex böcker, tre vuxenböcker och tre för barn. Och hans svenska läsekrets bara växer - hittills har han sålt över 370000 exemplar. I höst introduceras en ny serie, "Den filosofiska söndagsklubben", med den skotsk-amerikanska moralfilosofen Isabel Dalhousie som huvudperson. McCall Smith är dessutom professor i medicinsk rätt vid universitetet i Edinburgh och har varit medlem av Unescos bioetiska kommission. Som om inte det vore nog spelar han dessutom fagott i en amatörorkester.

- Men jag använder inte hela skalan. Jag tycker inte om höga toner och slutar när jag kommer till D. Den här orkestern låter ganska gräsligt och kallas därför helt riktigt för "Den verkligt förfärliga orkestern".

Reser jorden runt

Alexander McCall Smiths framgångar har gjort att han ständigt reser på signeringsturnéer jorden runt.

- Så fort jag får en möjlighet ska jag komma till Sverige eftersom jag vet att mina svenska läsare har varit så vänliga och uppskattande.

Tiden för skrivande blir allt mindre.

-Men när jag väl skriver är det ett rent nöje.

Och hur blir man en bra författare?

- Var inte så självcentrerad. Låt inte böckerna handla om dig själv. Du kanske inte är så intressant som du själv tror. Det brukar jag säga till alla unga människor som frågar mig.

Fakta: Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smiths boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln