Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Många fina texter blir det

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-15

DAN JOSEFSSON läser svensk journalistik

Antologin Goda Nyheter vill visa att journalistik inte är synonymt med suspekt drevjournalistik och ständigt småljugande reportrar, utan först och främst viktiga och skickligt skrivna texter. Med Goda Nyheter 2004 ges antologin ut för fjärde gången, både som vanlig pocket och som nummer av tidskriften Media i Fokus. Av 720 nominerade texter har redaktörerna Annina Rabe, Cecilia Bodström, Martin Jönsson och Mats Svegfors valt ut 36 alster, alla publicerade under 2004 förutom ett par om tsunamikatastrofen från januari 2005.

Det är en bra idé att rycka ut till journalistikens försvar och samla sådant som faktiskt är bra i en bok. Med material från så skilda forum som tidningen Bang, Veckans Affärer, Östgöta-Correspondenten, Tidskriften Sex och Svenska Dagbladet blir spännvidden stor och värdet av boken större än summan av delarna. Läsaren får åka bergochdalbana mellan högt och lågt, artiklarnas olika stilgrepp framhäver varandra och läsningen blir ett rejält smakprov på vad några av landets mer ambitiösa journalister sysslat med under året. Den som om några decennier vill återuppleva det tidiga 2000-talets tidsanda kommer att ha nytta av de här volymerna.

Därmed inte sagt att redaktörerna lyckats fullt ut. En och annan träig nyhetsartikel och hastigt nedtecknad krönika har smugit sig in. Sådant väcker misstanken om en, antagligen omedveten, kamratkorruption. Men dessa vågdalar är få och boken innehåller betydligt fler verkliga guldkorn.

I "En natt på Östersjön tio år efter Estonia" tar Angela Hanagarth på Nerikes Allehanda färjan till Tallinn, möter fulla svenskar, underbetalda ester och diskuterar katastrofen med kapten på kommandobryggan. Det är en känslig och stark text som visar hur viktigt det är att journalister tillåts lämna skrivborden och besöka verkligheten. Samma sak gäller den fascinerande "Jakten på ett mirakel" av Sydsvenskans Niklas Orrenius. Här får vi följa en ms-sjuk kvinna och hennes make på deras besök hos allehanda religiösa helbrägdagörare som påstår sig kunna bota allt från huvudvärk till cancer. Det blir en mänsklig skildring av hoppets betydelse i svårt prövade människors liv.

En viktig artikel är "Amany kallar sig Anna för att få jobb", av Ewa Stenberg, om hur invandrare systematiskt sållas bort från anställningsintervjuer därför att de har fel efternamn. Texten har publicerats i Dagens Nyheter, vars ledarsida tror att arbetslösheten bland invandrare beror på för höga ersättningsnivåer.

En ren klassiker är "Apan säger game over", skriven av en anonym barnflicka för tidskriften Arena. Här berättas med ett ursinne man vill se oftare om hur det är att som invandrare från Östeuropa slava svart i överklassens hem på Lidingö och i Djursholm. Och samtidigt på något sätt lyckas fixa heltidsstudierna på universitetet, därför att det är enda vägen ur eländet. Det förakt som barnflickan möts av från sina arbetsgivare, både vuxna och deras lågstadiebarn som redan lärt sig att se ner på pigan, är så grovt att texten skulle kunna vara skriven vid sekelskiftet.

Dessa och flera andra texter gör inte bara Goda Nyheter 2004 väl värd sitt pocketpris, utan visar också att nivån på svensk journalistik verkligen är högre än man ibland kan tro.

Dan Josefsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.