Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

3 frågor till Arto Passilinna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-03

Aktuell med ”En lycklig man”

En man borde få ha fem fruar, tycker Arto Paasilinna. Och en kvinna lika många män.

Vad handlar den om?

- Det är en beskrivning av en riktig man, som älskar sina kvinnor och rensar upp i en böld som drabbat ett litet samhälle i Finland. Några kommunalpolitiker beter sig som små kejsare och bestämmer över alla och envar utan att ha mandat för det. Det var väldigt skönt att slå sönder maktapparaten. Boken är en av mina favoriter och jag skrev den en vinter 1976 ensam på en ö. Isen var 70 centimeter tjock och jag åkte dit på min moped av märket Senja. Enda sällskapet var en talgoxe som till slut blev så bekant med mig att den åt ur min hand. När min fru hälsade på började fågeln attackera henne.

Vad utmärker en lycklig man?

- Varje mans dröm är att ha minst två fruar, så det unnade jag min huvudperson. Själv tycker jag att man borde ha fem fruar. Kvinnor kunde få ha lika många män. Det är en gammaldags uppfattning att människor är monogama. Det är bara svanar som är det. Klart att man måste ta hand om barnen, men när de klarar sig själva är det bara att hoppa in i en taxi och dra iväg.

Hur är ditt förhållande till feminismen?

- Jag älskar kvinnor. Och självklart ska kvinnor och män hade lika lön för samma arbete och lika möjligheter till utbildning. Men feministerna har misskrediterat kvinnligheten. De skäller ut oss män bara för att vi är män. De glömmer bort att vi alla är människor. Kvinnor kan vara vackra och charmiga men de tjatar för mycket. Fast det får vi män stå ut med.

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln