Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Chile finns alltid med mig”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-10

Isabel Allende vänder åter till hemlandet i senaste boken

hjärtelandet Isabel Allendes nya bok är en självbiografisk släktskröna som handlar om Chile. Det var ett av hennes tre barnbarn som fick henne att vända tillbaka och minnas. ”Jag inser att Chile alltid funnits med mig under alla år jag levt utomlands, i dag har jag en fot i USA och en i Chile,” säger hon.

Isabel Allende har beskrivits som en magisk realist. Hon är också en radikal och stridbar feminist.

I morgon kommer hennes nya bok ”Landet i mitt hjärta” på svenska. Den här gången har hon skrivit en självbiografisk berättelse om sitt förhållande till Chile, landet hon en gång tvingades lämna.

– För mig är smärta en lika viktig del av livet som lycka, säger hon.

Det är en gråmulen morgon i centrala Stockholm och regnet hänger i luften. Isabel Allende sveper sin stora sjal hårdare runt axlarna när hon tålmodigt följer fotografens anvisningar.

Bilden ska tas ute i dagsljuset. Det blir bättre då.

Sex år har passerat sedan Isabel Allende besökte Stockholm förra gången. Dagarna är fulla av intervjuer och möten, men hon tänker försöka hinna se slottet. Höstkylan hindrar inte.

– Jag är van vid sånt här väder från Chile, säger hon.

Kanske är just klimatet viktigast för att forma ett folk, på många sätt är de chilenska och svenska nationalkaraktärerna mycket lika varandra.

Det är i alla fall det man slås av när man läser Isabel Allendes nya bok.

Var lite orolig

Svenskar och chilenare anses svåra att komma nära. Tungsinta och allvarliga. Sällan riktigt nöjda, det finns ju alltid något att gnälla över. Men samtidigt vänfasta och gästfria.

– Jag älskar verkligen Chile och det chilenska folket, säger Isabel Allende när intervjun kan fortsätta inomhus i värmen.

– Tack vare att jag är chilenska kan jag också vara hård. Men det är klart att om en utlänning skrivit likadant hade han fått mycket kritik av chilenarna.

Hon erkänner att hon i alla fall var lite orolig för hur boken skulle tas emot i Chile:

– Men alla där verkar gilla boken. Den cirkulerar även i stora piratupplagor vilket betyder att de som inte har råd att köpa böcker också vill läsa den.

Alltid feminist

Sedan Isabel Allende debuterade som författare för 22 år sedan har hon skrivit ett dussintal böcker som tryckts i miljonupplagor. Hon skriver på spanska men översätts till ett trettiotal språk. Hon har en bred läsekrets. Några håller henne som Nobelpriskandidat, medan andra ser henne som driven bestsellerförfattare.

Som de flesta romanförfattare hämtar Isabel Allende stoff från egna erfarenheter. Gärna den egna släktens historia.

Huvudpersonerna är ofta starka kvinnor som gör motstånd mot männens förtryck.

– Jag är feminist och har alltid varit feminist, säger hon.

Ville inte bli som mamma

Isabel Allendes uppväxt präglades av sträng konservativ katolsk moral. Släkten var inte förmögen men tillhörde ändå Chiles gamla överklass.

Männen styrde. Kvinnorna skötte hemmet och det var också den roll som Isabel Allende förväntades spela.

Hon vägrade.

– Jag såg min mor och ville inte följa i hennes fotspår. Mamma var ett offer för manssamhället. Hade ingen frihet. Ingen möjlighet till ett eget liv som sina bröder.

– Jag var fem, sex år när jag började bli arg. All denna ilska växte och fanns inom mig men jag visste inte hur den skulle formuleras förrän jag var 20 år. Det fanns inte någon feminist-rörelse i Chile på den tiden.

Hon följde i alla fall traditionen och gifte sig tidigt och fick i snabb följd två barn.

Men hon vägrade stanna hemma. Hon fick jobb på en feministisk tidskrift och halkade på så sätt in i journalistiken. Det var genom journalistyrket hon inledde sin kamp för jämställdhet på ett större plan.

– Vi hade allt att slåss för på den tiden i Chile. Rätt att skiljas. Abort. Preventivmedel. Kvinnoskydd. Lika lön och samma rättigheter.

I dag har jämställdheten nått långt i länder som Sverige och USA. Men den feministiska kampen måste fortsätta, anser hon.

Förstår inte Schyman

– Fortfarande lever 80 procent av världens kvinnor under medeltida förhållanden. Flickor säljs. Unga kvinnor utnyttjas och misshandlas. Så länge det ser ut så måste vi fortsätta slåss med oförändrad kraft.

Isabel Allende påpekar att feminist inte betyder att man inte kan vara feminin. Manshat tilltalar henne inte. Kärleken mellan man och kvinna, det erotiska spelet, tillhör livets glädjeämnen.

Hon har ingen som helst förståelse för den svenska vänsterpolitikern Gudrun Schymans förslag om att alla män ska betala en straffskatt.

– Hur skulle det hjälpa? Det är ju upplysning som behövs.

För tolv år sedan drabbades Isabel Allende av en stor sorg. Hennes dotter Paula avled i en obotlig sjukdom efter läkarslarv.

Hur kommer man över en dotters död?

– Det är en ofantlig förlust att mista ett barn. Jag var paralyserad en lång tid. Vissa kommer aldrig över det. Det som hjälpte mig var att jag fick stort stöd av min familj. Mina tre barnbarn. Mitt skrivande hjälpte mig också.

– Jag vet ju också att de som man älskar alltid finns kvar.

3 svar från Isabel Allende

Thomas Gustafsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln