Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Jag lägger ner en massa tid på att vårda naglarna”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-20

Ingalill Mosander chattade med Aftonbladets läsare

Ingalill Mosander säger: Hej allihop! Nu sitter jag här och väntar på edra frågor.

Jonny säger: Hej Ingalill! Har du några förslag på kriminalromaner/deckare med svenska debutanter?

Ingalill Mosander säger: Nej, någon riktigt bra debutant i deckarbranschen har jag inte läst i höst. Däremot finns en rad utmärkta böcker av något mer etablerade författare som tex Mörkertal av Arne Dahl, Den inre kretsen av Mari Jungstedt.

Sara säger: Hej Ingalill! Tycker du att det var rätt att Monica Fagerholm vann Augustpriset? Funderar på att ge hennes bok till min syster. Är den bra?

Ingalill Mosander säger: Min favorit var Gangsters av Klas Östergren. Ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att hon skriver lite för knepigt för mig.

fred säger: Hej Ingallill! Jag tycker att du är en kanontjej och kunnig på böcker. Vad ska jag köpa till min 79-årige morfar i julklapp? Han gillar spänning.

Ingalill Mosander säger: Blodsband av Ian Rankin fick en Edgard Award, vilket är det finaste pris en deckarförfattare kan få. Jag tycker mycket om Rankins svarta, realistiska polisromaner och gillar hans enstöriga hjälte John Rebus. Jag hoppas att din morfar tycker som jag.

säger: Hej! Jag tänkte köpa en bok till en 14-årig tjej men har ingen aning om vilken. Vilka böcker är populära hos fjortonåringar nuförtiden?

Ingalill Mosander säger: Årets Augustprisvinnare i ungdomsklassen var Eddie Bolander & jag av Bo R Holmberg. Den är helt suverän och skildrar en ung killes tankar om att hans pappa plötsligt hör av sig efter åtta års frånvaro. Kan precis lika gärna läsas av en tjej som en kille. En annan bra bok är Man överlever, jag lovar av Eva Swedenmark. Om tonårsliv.

Anna säger: Hej! Jag är ett stort fan av Kerstin Ekman och tänkte ge någon av hennes böcker till min lillasyster. Vilken tycker du är bäst att börja med?

Ingalill Mosander säger: Händelser vid vatten är fantastisk. Den skrev hon för många år sen. Vargskinnet är också en utmärkt bok.

Jonny säger: Hej! Ska ge Mias Hemlighet av Maria Eriksson till min dotter. Vad tycker du om den?

Ingalill Mosander säger: Jag har inte läst den. Jag läste Gömda, som är den bästa och mest upprörande boken om henne av Liza Marklund. Jag tyckte Asyl verkade nästan för fantastisk för att vara sann.

CC säger: Behöver tips på en spännande ljudbok till min kära mamma att lyssna på i vintermörkret?

Ingalill Mosander säger: Dödlig dos av Donna Leon i uppläsning av Irene Lindh tror jag skulle passa. Den handlar om en karismatisk kommissarie och hans familj i Venedig. Hon är en av mina egna favoriter.

Korv mä brö säger: Vilken är din favoritbok?

Ingalill Mosander säger: Just nu : En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz.

säger: Vad ska man köpa för bok till en åttaårig tjej som nyss lärt sig läsa?

   Ingalill Mosander säger: Åh, nu öppnar sig en helt ny värld för henne! Vi tar något enkelt tex Mina och Kåge drar västerut av Anna Höglund. Eller Undertidenäventyren av Roddy Doyle, Irlands största författare.

Kalle säger: Vilken tycker du är årets bästa bok, alla kategorier?

Ingalill Mosander säger: Som jag skrev förut så var jag starkt berörd av Amos Oz självbiografiska bok. Men Ian McEwans Lördag är också ett litet mästerverk. Jag var också väldigt road av Paul Austers Dårskaper i Brooklyn. En feelgood-bok på hög litterär nivå.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

fred säger: Hej! Jag har sett på dig på tv, i alla café-program. Du har väldigt tjusiga naglar, målar du dem själv eller går du till någon specialist? God Jul!

   Ingalill Mosander säger: Jag lägger ned en väldig massa tid på att vårda dem. När jag för åtta år sedan började i tv hade jag bara ett ofärgat lack. Då sa bildproducenten till mig att måla naglarna röda till nästa program. Det skulle göra sig så bra i rutan när jag höll upp böckerna. Och sen dess har jag röda naglar - utom på somrarna. Då får naglarna semester. Det har hänt att jag fått en spricka i någon nagel och då har Soad på Nagelspecialisten lagat den. Första gången det kom fram en människa på gatan och bad att få se på mina naglar trodde jag inte mina öron. Men nu har jag vant mig.

Moderator säger: Det var allt för den här chatten. Tack alla som har chattat och tack Ingalill Mosander!

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln