Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Mina föräldrar läste inga sagor”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-22

Luc Besson skriver barnböcker – för att döttrarna ska lyssna

Han revolutionerade den franska filmindustrin. Nu satsar Luc Besson, 45, även på en författarkarriär.

”Arthur och minimojerna” är den första av fyra i en serie fantasyböcker för barn och ungdomar.

– Det är främst underhållning. Men också ett sätt att få mina döttrar att lyssna på vad jag har att säga till dem, säger han.

Filmskapare - och författare Han blev världsberömd med filmer som ”Det stora blå” och ”Nikita”. Nu ger sig Luc Besson även in i författarbranschen med ”Arthur och minimojerna”, den första av fyra i en serie fantasyböcker för barn och ungdomar.

Mannen bakom filmer som ”Det stora blå”, ”Nikita” och ”Léon” är på blixtvisit i Stockholm. Förkyld och trött sätter han sig direkt efter att ha anlänt från Arlanda för att prata om sina filmer och böcker.

Fast att prata litteratur i största allmänhet med honom är helt poänglöst.

– Jag har ingen favoritförfattare. Har över huvud taget inte läst många böcker i mitt liv. Och nu har jag aldrig tid, det är för många filmmanus som måste läsas.

Han är född i Paris, men barndomen tillbringades till största delen utanför Jugoslaviens kust och i den grekiska övärlden. Båda föräldrarna var marinbiologer och lille Luc drömde om att gå i deras fotspår, tills en dykolycka i 17- årsåldern gjorde att han fick ge upp de planerna.

– Jag var ett naturbarn. Vistades alltid utomhus, var alltid barfota. Allt spännande fanns i princip under vattenytan. Böcker fanns inte i min värld. Mina föräldrar läste inte ens sagor för mig när jag var liten.

”Föräldrar är lata”

I de sena tonåren kompenserade Luc det genom att hitta på egna historier. Först skrev han, sedan började han göra filmer. Hela historien till den påkostade science fiction-thrillern ”Det femte elementet” (1997) med Bruce Willis och dåvarande flickvännen Milla Jovovich hittade han faktiskt på redan som tonåring.

Nu är han själv pappa till fyra döttrar som är 18, 11, 4 och 2 år gamla. De två första från två olika tidigare förhållanden, med skådespelerskorna Anne Parillaud och Maïwenn Le Besco.

– Jag har försökt uppmuntra de två äldsta att läsa men... det har bara gått med elvaåringen. Hon älskade den första boken hon fick, sedan var hon fast. 18- åringen har aldrig brytt sig.

Att det i dag finns så mycket annat att göra – dvd-filmer, dataspel, nätsurfande – som inte fanns när han var ung, tycker han egentligen inte skulle behöva vara en orsak till att ungdomar inte läser.

– Men föräldrar är lata. De sätter barnen framför en film och får ett par timmars lugn och ro.

Originalidén till Luc Bessons bokserie hade Céline Garcia, hustru till en medarbetare i filmbranschen. Först bestämde de sig för att göra en film av hela historien, sedan tyckte Luc att man även kunde skriva ett antal böcker med utgångspunkt från filmmanuset.

– Först och främst vill jag underhålla. Men jag har också vävt in saker som jag tycker är viktiga: hur vi ska värna om naturen och hur vi ska förhålla oss till andra människor. Sådant som jag förgäves försökt pränta in i mina döttrar. Men de vill aldrig lyssna. Ja, ja, ja, säger de och glömmer omedelbart bort vad jag har sagt. Så nu har jag påtvingat dem saker via min hjälte i boken.

Draghjälp av Potter och Tolkien

Böckernas hjälte Arthur är en tioårig grabb som på ett magiskt sätt reser till ett annat land där minimojerna, som är två millimeter långa, kämpar mot ondskefulla krafter. Luc Besson erkänner att framgångarna för Harry Potter-böckerna och det nya intresset för Tolkiens Sagan om ringen-trilogi inte direkt har någon negativ inverkan på intresset för hans böcker.

Men det är film han huvudsakligen ska ägna sig åt även i framtiden. Hans bolag har 85 anställda och producerar 10-13 filmer per år. Han är stolt över att han bidrog till att ändra synen på fransk film. Att man nu inte automatiskt sätter likhetstecken mellan fransk film och pratiga intellektuella historier.

Själv regisserar han nu filmversionen av ”Arthur och minimojerna”. En blandning av riktiga miljöer och skådespelare och modern datoranimation à la filmer som ”Shrek” och ”Hitta Nemo”.

– Vi siktar på premiär år 2006. Madonna, Snoop Dog och David Bowie är redan klara som röster i filmen.

Fakta Luc Besson

Tre svar från Luc Besson

Jan-Olov Andersson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln