Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Tre frågor till Alain de Botton

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-09

Aktuell med boken ”Statusstress”

När en granne eller gammal klasskamrat lyckas mycket bättre än vi själva, drabbas vi av statusstress. Alain de Botton är väl insatt i problemet.

Vad fick dig att skriva boken?

– Det var när jag läste ett uttalande av författaren George Orwell. Han menade att när du är över 20 bryr sig ingen längre om ifall du är trevlig. Det enda de bryr sig om är vad du gör. Och det är sant. Är du en framgångsrik bankir behandlas du annorlunda än om du är rörmokare. Problemet blir påtagligt när någon av dina grannar eller gamla klasskamrater lyckas mycket bättre än du själv. Då kan en känsla av avund komma smygande. Jag har känt det själv. Det är som ett gift, en ängslan som är så elakartad att den kan förstöra våra liv. Det finns människor som hellre begår självmord än förlorar sin status.

Varför är vissa rika personer olyckliga?

– Det är en paradox eftersom pengar är den snabbaste vägen till hög status i vårt samhälle. Men sambandet mellan lycka och pengar är komplicerat, det finns ingen rät linje. Om du bor på ett av världens vackraste hotell men är övergiven och skild – då hjälper det inte hur mycket pengar du än har. Du kommer ändå att känna dig olycklig. Medan ett lyckligt gift par med betydligt mindre pengar kan tycka att livet är underbart. Hur lyckliga vi är har att göra med våra förväntningar.

Är berömmelse den högsta statusen man kan sträva efter?

– O ja, media spelar en oerhörd roll nu för tiden. Särskilt tv har en extrem makt när det gäller att leka med människors liv. Ta alla unga som medverkar i dokusåpor till exempel. De får sina 15 minuter av berömmelse men när såpan är slut får 99 procent av dem återgå till sina gamla jobb. Vilket ofta innebär en stor kris för dem. Tv-mediet kan vara fruktansvärt grymt.

Fakta Alain de Botton

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln