Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Bäst på att verka kåt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-29

ANN CHARLOTT ALTSTADT om porrstjärnan Jenna Jameson, white trash - och männen som tittar

Porrskådisen Jenna Jameson berättar om hur hon blev megastjärna.

Det här är en klassisk amerikansk historia om en flicka från svåra förhållanden som med två tomma händer tar sig fram och blir megastjärna, hur hon startar produktionsbolag, lyckas försonas med sin familj och få sin pojkväns respekt. Det är dock en strikt barnförbjuden berättelse för den handlar också om två jättetuttar. Porraktris/stripteasedansös är en av få karriärvägar i USA om du råkar vara white trash och kvinna. Jenna Jameson såg sin framtid. Hon såg ungar och en fet karl i linne som skrek efter mer dipp till lökchipsen och beslöt att i stället pippa på film.

Hennes trasiga uppväxt är standardformulär 1A för att förklara varför en kvinna blir porrskådis. För när Jenna, hennes bror Tony och pappa Larry samlas runt bandspelaren är det inte direkt familjen Ingalls i Lilla huset på prärien vi hör påminna varandra om gamla tider "Pappa kommer du ihåg när vi tog syra tillsammans?" Håll i er nu! Larry är känslomässigt störd efter att ha tjänstgjort som soldat i Vietnam och Afrika. Han var lycklig med Jennas mamma men hon fick cancer vilket ruinerade familjen. Pappan vårdade mamma ensam hemma och Jenna, då två år, minns hur mamma skrek av smärta i månader innan hon dog. Pappa flydde in i arbetet och var aldrig hemma. Den nya frun misshandlade barnen och lät dem svälta. Hungern driver dem till farmor men hon var alkoholist och barnen lekte i timmar med hennes medvetslösa kropp. Pappa skiljer sig till slut men är frånvarande och otillgänglig. Brodern blir knarkare och Jenna gör slut med honom då han snor meth av hennes pojkvän. Vid 16 blir hon nämligen ihop med en tatuerare vars psykopatmorbror våldtar Jenna. (Hon har blivit våldtagen tidigare.) Pappa blir vansinnig när hon på grund av övergreppet kommer hem för sent och Jenna rymmer.

Ni hör, en anti-porraktivists våta dröm förutom att det inte förekom incestuösa övergrepp. Men Jenna Jameson delar uppväxt med massor av kvinnor som inte hade förmånen att bli porrstjärnor. I USA är en tatuerares tillika mc-snubbes flickvän nästan socialt determinerad att bli strippa. Därmed så formas Jamesons okuvliga energi och fightanda i ett visst socialt rum.

Hennes referensramar när det gäller att prestera handlar inte om att få höga betyg eller projektledaransvar på jobbet utan om att bli bäst på att verka jättekåt och intresserad när hon lyssnar på drängfulla karlar för att kunna lura av dem så mycket pengar som möjligt. Jenna blir helt enkelt den bästa strippan och får en förmögenhet i dricks. Nästa pinnhål är utviken och vägen till film, berömmelse och ännu mer pengar ligger öppen.

Men det sedelärande med Jenna Jamesons liv handlar inte om huruvida kvinnor ska skreva offentligt. För hon älskar tyvärr inte som en porrstjärna utan som vanlig kvinna, det vill säga för mycket. Oavsett pengar och framgång så väljer hon emotionellt otillgängliga män som kan uppfylla hennes behov av att bli sviken och förtryckt. Män som liknar hennes pappa och därför är omöjliga att lämna. Budskapet är att kvinnor absolut inte ska försöka ro karldjävulen i land bara för att han är ombord. Sparka honom i sjön och åk vidare.

För Jenna Jameson är ingen Linda Lovelace, den tragiska porrpionjärskan från Långt ner i halsen. Skärseld, hennes skildring av den ruttna branschen var historien om förnedring. Jenna Jameson berättar i stället för oss om kamp för kontroll med gott humör och en massa självdistans. Hon vårdar naturligtvis sitt varumärke inför läsarna men hur långt under isen hon än är på smärtstillande, meth eller fultjacket kärlek så reser hon sig igen. Det är paradoxalt nog framför kameran och på strippscenen som hon mår som bäst.

Från Susan Faludis Ställd vet vi att porrbranschen domineras av de kvinnliga stjärnorna och Jenna Jameson var en av de största. Det betyder inte bara bra betalt och få arbetsdagar. Hon förhandlar fram den unika arbetsmiljöklausulen att inte behöva bli påsatt i ändan och som stjärna kan hon också bestämma vilka män hon ska arbeta med. Det är inte i egenskap av porrdrottning hon håller på att gå under utan tack vare det som hennes tillvaro blir så mycket bättre än den kunde ha varit. Jag undrar inte vilket samhälle eller uppväxt som format Jenna Jameson. Det provocerande är att män, som servas på alla möjliga sätt av kvinnor, till och med ska få hjälp till utlösning av sexarbetare som henne. Brölande män som betalat massor för att se henne åla kring en stång, män som tryckt ner henne i skiten. Vad har de för uppväxt?

Biografi

Ann Charlott Altstadt

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.