Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Vanliga mord är banala”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-12-26

Nu växer intresset så att det knakar för engelske Reginald Hills deckare

Blygsam Till Reginald Hills förvåning har har hans hårdföre hjälte, kriminalintendent Andy Dalziel blivit högt älskad av läsare världen över. ”Jag gjorde honom till en manlig, monstruös stereotyp. Fet, fördomsfull och inte det minsta politisk korrekt.” Totalt har Reginald Hills böcker sålt i över 200 000 exemplar.

Han har fått nästan alla priser en brittisk deckarförfattare kan få.

Det enda som fattas är att han blir adlad – i likhet med sina jämbördiga kollegor PD James och Ruth Rendell.

Möt Reginald Hill, vars svenska fanklubb växer så det knakar.

Hittills har han sålt över 200 000 exemplar.

Reginald Hills böcker är briljanta studier i brott och straff, kryddade med burlesk humor och engagerande samhällskritik. Och till sin egen förvåning har hans hårdföre, inte särskilt salongsfähige hjälte kriminalintendent Andy Dalziel blivit högt älskad av läsare världen över.

– Jag gjorde honom till en manlig, monstruös stereotyp. Fet, fördomsfull och inte det minsta politisk korrekt. Men också intelligent, respektlös och modig. Vad folk gillar är att han behandlar alla lika och inte är det minsta imponerad av överheten.

– När jag skapade Dalziel tänkte jag på Shakespeares figur Falstaff – en naturkraft, rolig, underhållande, stark och frodig. Mina vänner påstår att jag har dolda sidor som jag låter komma ut via honom. Men han är inte någon som jag skulle vilja åka på semester med.

Reginald Hill säger att han själv identifierar sig mer med Peter Pascoe, Dalziels närmaste man.

– Han är akademiker, eftertänksam och lågmäld. Den polis jag tror jag skulle ha varit om jag valt den banan.

Debut som 34-åring

I stället blev han universitetslärare och debuterade som författare när han var 34 år.

– Jag tänkte att det var för sent och att ingen på förlaget skulle bry sig om att läsa ett manus av en så gammal författare.

Reginald Hill är en sympatisk, grånad man som inte verkar ta sig själv på så stort allvar och vars kvicka kommentarer får omgivningen att ständigt falla i skratt.

Redan som barn älskade han att fantisera ihop historier.

Spännande nattsagor

– När min lillebror skulle lägga sig brukade jag berätta sagor för honom. Ju mer spännande jag gjorde dem desto piggare blev han.

Vid åtta års ålder gjorde han en upptäckt som kom att få stor betydelse för hans framtida liv.

– Vi fick börja läsa äventyrsböcker i skolan. Min lärarinna förklarade att de var skrivna av olika författare. Det var då det gick upp för mig att man kunde tjäna pengar på det som jag gjorde gratis – hittade på historier.

Och tjänat pengar har han sannerligen gjort. Böckerna är översatta till 14 språk och sålda i miljonupplagor.

Att han valde att skriva deckare förklarar han med att den moderna kriminalromanen har blivit den populäraste litteraturgenren.

– Vill man nå många läsare, vill man bedriva samhällskritik, vill man själv ha roligt är det en effektiv form. Brott är en dynamisk kraft som driver en historia framåt. De begås ofta på grund av svartsjuka, undertryckt sexualitet, girighet, kort sagt, extremt starka känslor. Och extrema yttringar brukar bli bra underhållning.

Gör morden intressanta

– Vanliga mord är banala. Två personer sitter hemma och super. Så tappar en humöret, tar en kökskniv och sticker i den andra. Dagen därpå minns han ingenting och på golvet ligger hans döda kompis.

De poliser jag känner är entusiastiska över vad jag skriver eftersom det får deras jobb att verka ­intressantare än det är i verkligheten. Och detta gör i förlängningen även dem intressantare...

3 svar från Reginald Hill

Reginald Hills boktips till...

Fakta/Reginald Hill

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln