Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

– Man kan leva bra utan barn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-21

Norges deckardrottning Anne Holt om barn, makt och att ta risker

En fråga har länge förundrat Anne Holt.

Varför tycker människor i västvärlden att livet är så tråkigt att man måste se döden i vitögat för att känna sig levande?

I hennes nya bok ”Det som aldrig sker” tar en mördare livet av en rad kändisar – och riskerar samtidigt att bli fast.

– Det måste vara den ultimativa extremsporten.

Heta intriger ”Deckare har fått så många läsare för att de tar upp kontroversiell ting som skam, skuld, hat och hämnd”, säger Anne Holt.

Välmående västerlänningar står i kö för att bestiga Mount Everest, de åker skidor ensamma över Sydpolen, kastar sig ut från fjälltoppar, ägnar sig åt strypsex.

– Jag läste om en ung man som, utklädd till mumintroll, lade sig ned mitt på E18 för att se vad som skulle hända. Han blev överkörd och dödad. Vad hade han förväntat sig?

Ett kontrollsamhälle

Anne Holt säger att för hennes del får folk göra vad de vill, men själv tycker hon att det verkar absurt.

– Tidigare tog vi emotionella risker, nu tar vi i stället fysiska. Känslomässiga upplevelser som att bli förälskad, få barn, att ta ansvar för en familj kan orsaka smärta. Det är skrämmande att bli gammal och sjuk. Men livet innehåller både sorg och glädje.

– Jag tror att det här beror på att vi lever i ett totalt överbeskyddande samhälle. På dagis hugger man till exempel av de understa grenarna på träden så att ungarna inte ska kunna klättra upp i dem och ramla ned. Men trots alla hjälmar och knäskydd kan de skada sig när de är ute och cyklar eller leker.

Ansvaret som förälder

Anne Holt har dottern Johanne, 2 år, tillsammans med Tine, som hon ingick partnerskap med för åtta år sedan.

De bor i Oslo, där Johanne nyligen har börjat gå på dagis mellan halv tio och tre.

– Det är idealiskt. Hon var hemma hos oss de två första åren. Vi har råd att köpa oss tid, det har inte alla.

– Men jag blir lite provocerad av att alla tycker att det är staten som ska ta hand om barnen och att det alltid är ett tjat om att barnfamiljer har det så svårt. Man gör ett val när man skaffar barn och jag tycker föräldrarna får ta ett personligt ansvar.

– Numera är det en trend att man ska ha många barn, att bägge ska göra karriär och ha en hög materiell standard. Det är föräldrarnas sak att se till att det går ihop.

Barn är inte allt

– I Norge infördes ett kontantbidrag på 3 500 kronor i månaden till mammor som ville vara hemma med sina barn. Det var en helt misslyckad reform. Dels var det mycket få som klarade sig på den summan, dels tog invandrarkvinnorna sina barn ur dagis och tog pengarna i stället. Följden blev att deras barn inte lärde sig norska och fick problem i skolan.

Anne Holt säger att vi lever i ett samhälle där enda vägen till lycka är att få barn – något hon inte håller med om.

– Visst älskar man sina barn mest på jorden när man fått dem. Men man kan leva ett alldeles utmärkt liv utan barn.

Anne Holt i politiken

Anne Holt har varit justitieminister i Norge och lägger ett feministiskt perspektiv på mycket i politiken.

– Men personligen skulle jag aldrig gå in i ett feministiskt parti. Jag är principiell motståndare till intressepartier. I Norge har vi ett parti enbart för pensionärer och ett som ska ta tillvara nordnorska fiskares intressen.

– Min inställning är att politik ska omfatta ett brett spektrum av frågor. Det är bättre om man har starka kvinnliga representanter som driver feministiska frågor inom de stora partierna. För det är där makten finns.

Fakta Anne Holt

3 svar från Anne Holt

Anne Holts boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln