Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Inte en dag för tidigt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-11

Petter Larsson om det laddade Rosengård

När Sydsvenska Dagbladet lade ner sin lokaltidning i Rosengård ökade antalet artiklar om området med 80 procent. Men texterna om kriminalitet blev tre gånger så många. Och antalet "positivt" vinklade artiklar sjönk till en fjärdedel. Så återställdes bilden av Rosengård.

Historien berättas i Rosengård i medieskugga (Institutet för mediestudier), en stridsskrift mot massmediernas stereotypa behandling av fattiga bostadsområden med många utlandsfödda, där Lasse Sandström, själv redaktör för Tidningen Rosengård under en tid, går hårt åt konstruktionerna av "invandraren" - och därmed av "svenskhet" och "vithet".

Man kan invända mot hur Sandström själv använder Rosengård som symbol, hur han okritiskt hyllar Tidningen Rosengård, och därmed sig själv, och hur han ibland blandar ihop diskussionen om bra lokaljournalistik med integrationsfrågorna - bra lokaljournalistik behövs ju överallt.

Men det är inte en dag för tidigt att själva idén om en "neutral" position - utan klass, kön och hudfärg - som journalistiken fortfarande ofta legitimerar sina sanningsanspråk med får stryk efter 30 år av postkolonialism.

Petter Larsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.