Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

"Olyckan har gjort mig till den jag är"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-05

George P Pelecanos sköt sin vän - nu slåss han mot USA:s vapenlagar

Som 17-åring sköt George P Pelecanos sin bäste vän i ansiktet med en revolver.

I sin senaste kriminalroman gör han upp med de amerikanska vapenlagarna.

-Politikerna struntar i att folk dör så länge kampanjbidragen från vapenindustrin fortsätter att komma.

MÅNGSYSSLARE George P Pelecanos första bok kom 1992. Därefter har han publicerat en roman per år - och samtidigt producerat filmer och tv-serier. Boken "Svarta själar", som just givits ut på svenska, är en samhällskritisk detektivroman.

George P Pelecanos betraktas som en av de absolut största deckarförfattarna just nu.

För drygt en vecka sedan kom den svenska översättningen av hans bok "Svarta själar" (Soul Circus), en hårdkokt kriminalroman som ställer en lång rad frågor om människors rätt till ett värdigt liv.

-Jag skriver om ämnen som berör mig. Det är inte brotten som är viktiga utan de sociala strukturerna som leder fram till dem, säger han.

Personligt motiv

George P Pelecanos har i alla sina böcker skildrat baksidan av den amerikanska drömmen. När det gäller tillgängligheten till skjutvapen har han också ett mycket personligt motiv:

-Min pappa drev en liten matservering. Han hade en revolver, en .38 Special, för att skydda sig när han gick hem med kassan sent på nätterna. Jag och min kompis larvade oss med den när ett skott gick av, säger han.

Vännen träffades i ansiktet. Han överlevde men blev mycket svårt skadad. Upprepade plastikoperationer gav honom så småningom utseendet tillbaka. För George P Pelecanos hade olyckan livsavgörande betydelse.

-Den har gjort mig till den jag är. Jag tänker på den varenda dag och den har påverkat allt jag skriver, säger han.

Det syns mycket tydligt i "Svarta själar" som är en flammande uppgörelse med de amerikanska vapenlagarna.

-Vapenlobbyn är otroligt stark i det här landet. Och så länge kampanjbidragen fortsätter att strömma in från vapenindustrin tänker ingen av de ledande politikerna rösta för hårdare vapenlagar, säger han.

Omvälvande insikt

George P Pelecanos ville egentligen inte bli författare utan filmproducent. Det var först på universitetet som tanken på att skriva böcker väcktes.

-Det var en omvälvande insikt att en bok kunde skrivas om de frågor som intresserade mig och fortfarande vara litteratur, säger han.

-När jag satte mig ner för att skriva min första roman kunde jag inte sluta förrän den var klar.

Den kom ut 1992. Sedan dess har det blivit elva till. Alla utspelar sig i Washington DC - alla handlar om utsatta människor som kämpar för att överleva.

-Det är en stor ironi att människor dör på grund av extrem fattigdom i huvudstaden i världens mäktigaste land, säger han.

Ett mikrokosmos av Amerika

Personerna i Pelecanos böcker är sällan bara goda eller bara onda. Enligt honom finns det inga "rena" människor i den miljö han beskriver.

- Washington DC är ett mikrokosmos av Amerika. Jag kommer aldrig att lida brist på material till nya romaner.

Komplexiteten hos människor är ett tema som går igen i hans andra jobb, som författare och producent för den prisbelönade tv-serien "The Wired".

Till den serien har han lyckats locka flera av sina författarvänner, bland andra Richard Price ("Clockers" och "The Samaritan") och Dennis Lehane ("Rött regn" och "Patient 67"). Till sina vänner räknar han också succéförfattaren Michael Connely (böckerna om Harry Bosch).

-Mike Connely är precis som jag en ganska tystlåten person. Dennis Lehane, däremot, är otroligt social. Fem minuter efter att han kommit in på en bar så håller han hov och drar historier (skratt).

Att ha två heltidsjobb är inget som bekymrar George P Pelecanos. När han arbetar gör han det intensivt och får mycket gjort på kort tid.

Jobbar med studs

-Att skriva är som att gå in i en annan värld. Där måste jag stanna så länge som möjligt. Om jag går ut är det svårt att komma in igen, säger han.

-Jag skriver större delen av dagen. Sedan vilar jag några timmar innan jag sätter mig och skriver om allt under natten.

Att skriva en bok tar ungefär fem månader, säger han. Hans tre barn har fått vänja sig vid att pappa är något frånvarande ibland.

-När jag tänker på en bok studsar jag oupphörligt med en liten gummiboll. När mina barn hör det ljudet brukar de le och säga "pappa arbetar". Och det gör jag ju.

Fakta: George P Pelecanos

George P Pelecanos boktips till:

3 svar från George P Pelecanos

Olle Castelius

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln