Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Varje människa har sin sanning”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-07

Minette Walters är lycklig – därför skriver hon om mord

Minette Walters skriver blodiga deckare för att hon lever ett så lyckligt liv.

- Jag behöver en motvikt för att hålla balansen. Om jag en dag blir olycklig kommer jag att skriva romantiska underhållnings- romaner, säger hon.

Minette Walters är Storbritanniens bäst säljande författare inom kriminalgenren. Och det vill inte säga lite om man betänker att konkurrenterna heter PD James, Ruth Rendell, Ian Rankin - för att nu nämna några av alla giganter som finns samlade på en och samma ö.

Hennes senaste roman på svenska heter "Ett förvridet sinne". I den hittar man klara avtryck av världspolitiken. Minette Walters döljer inte sin antipati för kriget i Irak och sin avsky för den diskriminering som människor med arabiskt utseende numera riskerar att utsättas för.

- Jag såg verkligen fram emot millennieskiftet år 2000. Äntligen var det fasansfulla 1900-talet slut med alla krig, nazism, kommunism och fascism. Nu kunde allting bara bli bättre. Men två år senare exploderar världen igen...

Besöker fångar

Minette Walters är djupt engagerad i rättsfrågor, har studerat kriminologi och under många år besökt fångar i olika fängelser. Fångar som aldrig annars skulle få något besök och som gett henne insikter i en helt ny värld - och ett helt nytt språk.

- Varje människa har sin version av sanningen. Och du kan aldrig vara säker på om en människa talar sanning eller ljuger. Det enda du kan göra är att tro. Och du tror lättare att en människa talar sanning om ni har samma bakgrund och värderingar.

Minette Walters arbetar även på andra sidan - hon hjälper brottsoffer att försöka komma över de kränkningar de utsatts för.

- Jag tror att det är viktigt att gärningsmännen får möta sina offer, att de inser vad deras handlingar lett fram till, att de förstört människors liv.

En av drivkrafterna bakom hennes författarskap är hennes fascination av det mest förbjudna, det sista tabut, som bara ytterst få vågar bryta emot - att mörda en annan människa.

- Du kan aldrig ge någon livet tillbaka. Döden är oåterkallelig. Det verkliga straffet för mördare är att de måste leva vidare med den insikten.

- Vi har alla svarta, dolda sidor inom oss och kapacitet att döda. Men de flesta av oss kan behärska våra känslor innan vi gått för långt. Ett litet fåtal klarar det inte. Överlagda mord är sällsynta, de flesta är begångna i hastigt mod.

Alla Minette Walters böcker har på ett eller annat sätt handlat om fördomar.

Våldtäkt och incest

- Rasismen är tyvärr universell. I "Ett förvridet sinne" har jag tagit steget fullt ut och skapat en synnerligen komplicerad huvudperson, en man med kinesisk mamma och en pappa från Jamaica.

Han heter Jonathan Huges, har ett arabiskt utseende och blev mobbad som barn. Dessutom är han extremt intelligent, arrogant och utbildad vid universitetet i Oxford. Och till råga på allt hyser han rasistiska åsikter om vissa invandrargrupper.

Jonathan Huges slår sig ihop med ett medelålders kvinnligt kommunalråd för att söka sanningen bakom ett 30 år gammalt justitiemord. Deras undersökningar avslöjar både våldtäkt och incest med unga flickor som offer.

- Jag är glad att jag bara har söner. Unga flickor är så utsatta i dagens samhälle.

Fakta: Minette Walters

3 svar från Minette Walters

Minette Walters boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln