Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Jag blev förförd av min far”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-15

Kathryn Harrison skildrar sin kärlekslösa barndom

Kathryn Harrison är vacker, framgångsrik, lyckligt gift och har tre barn. Men det är ett mirakel att hon lever. Modern betraktade henne som sin stora skam och fadern förförde henne när hon var 20.

Med skoningslös uppriktighet skildrar hon sin uppväxt i nya boken ”Att söka hänryckningen”.

När Kathryn Harrison föddes var hennes mor 18 år. Hon var ett oönskat barn som hungrade efter sin mors kärlek, men förgäves. Då hon var sex år överlämnades hon till mormodern som en gåva.

- Meningen var att jag skulle friköpa henne, att hon skulle få tillbaka sin frihet, förklarade min mor för mig långt senare, säger Kathryn Harrison.

Oälskad av modern

I ”Att söka hänryckningen” återkommer hon ständigt till samma tema - det magiska i moderskärleken och hur förintande det kan vara att växa upp utan den. Hon drevs till självdestruktiva beteenden som bulimi och anorexi, försökte begå självmord och sökte intensivt efter religiös extas.

- Vi vill gärna tro att föräldrars kärlek till sina barn är villkorslös. Men människor kan komma till en punkt då de säger upp bekantskapen med varandra. Små barn har däremot ingen möjlighet att ställa villkor för sin kärlek. Den finns där, oavsett vad som händer. Egentligen tror jag aldrig man växer ifrån det. Du kan inte besluta dig för att sluta älska dina föräldrar, men du kan besluta att inte träffa dem mer.

Räddad av morföräldrarna

Kathryn Harrison kunde aldrig föreställa sig själv som mor.

- Jag tycker fortfarande att det är märkvärdigt att jag har en familj, att jag har tre barn som jag älskar. Jag som aldrig lekte mamma, pappa, barn eller tog i en docka.

- Men jag tror jag har lärt mig vad som menas med en god mor genom att skriva mina böcker, att ta vara på erfarenheterna från alla olyckliga år. Dessutom är jag mycket medveten om hur det känns att vara barn. Det är förvånande att så många vuxna har glömt det.

Kathryn Harrisons mor var kylig, elegant och ointresserad av sin dotter, som i stället togs om hand av sina morföräldrar.

- Utan dem hade jag gått under. Jag tvivlade aldrig på deras kärlek. Min mormor var excentrisk, stark och rolig, morfar mjukare och vänligare.

Fadern dök upp efter 20 år

Kathryn Harrisons far var predikant och han försvann ur hennes liv när hon var sex månader. Då hon var 20 dök han upp igen och i sin bok ”Kyssen” beskriver hon hur han inledde ett incestuöst förhållande med henne.

- Jag visste instinktivt att det var fel och jag slogs mot det. Men han hade en sorts makt som fick mig att gå över gränsen och när man väl gjort det kan man inte gå tillbaka.

- Jag var oförberedd på de konsekvenser boken fick. Det enda jag tänkte på var om den var tillräckligt bra för att publiceras, att den handlade om mina personliga upplevelser fick mig inte att tveka. Jag trodde den skulle bedömas på sina egna meriter. Men den rörde upp en oerhörd känslostorm. Antingen var kritiken mycket bra eller också hatade man boken.

Tål inga gränser

Kathryn Harrison intresserar sig för tabubelagda ämnen: erotik och destruktivitet.

- Jag har alltid varit en nyfiken person. Jag vill inte att någon ska sätta gränser för mig. Om jag som barn blev förbjuden att göra någonting gjorde jag det omedelbart. Jag står inte ut med att inte veta hur det är på andra sidan.

- De flesta tabun har med sex och död att göra. Men även om jag har en stark önskan att veta vad som finns under tror jag inte att jag skulle kunna begå mord. Att döda någon måste vara det yttersta tabut.

Fakta: Kathryn Harrison

Kathryn Harrisons boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln