Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Jag skriver bäst på natten”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-29

Författaren Elin Lindqvist chattade med läsarna

Stjärnskottet Elin Lindqvist svarade på läsarnas frågor om Japan, skrivande och kände pappa Herman.

   Elin Lindqvist säger: Hej! Nu är jag här, och ser fram emot att läsa era frågor! Välkomna!

jirre säger: Hej Elin. Jag vet inget om dig som författare måste jag erkänna, men jag läste utdraget ur din bok och blev fängslad. Känns det inte konstigt att skriva i jag-form ? när jaget är japan? Kan du berätta lite om ditt förhållande till Japan?

   Elin Lindqvist säger: Nja, jag är född i Japan och har en strak förkärlek till den japanska kulturen och språket. Ibland skulle det inet vara helt dum att vara Japan och det var ett kul experiment att prova på, i alla fall i fantasin...

*puppan* säger: nått tips på nån bra skönlitterar bok? har precis fixat min körkortsteori och ser nu fram emot att börja skön-läsa istället för att plugg-läsa. jag gillar när det handlar om något som händer nu. tack på förhand! : )

   Elin Lindqvist säger: Jag har själv precis gjort klart körkortsteorin...jag skulle läsa Sogens Salt av Nguyen Thiep!

susse säger: Ligger det i släkten att kunna skriva?

   Elin Lindqvist säger: LIgger i släkten,....ja, jag vet inet riktigt om kreativitet kan ligga i släkten, men däremot kan bli positivt inspirerad av konstnärliga energier!

anders säger: NY eller Göteborg?

   Elin Lindqvist säger: haha, ja jag känner inte till Göteborg direkt, i alla fall inte särkilt väl och eftersom jag just flyttat till NY så får det nog bli NY! Jag gillar det nya, det kulturella utbudet, alla konst, teater...

Albert Örwall säger: Hej Elin! Blir du nånsin arg när du skriver?

Liisa säger: jag är 14 år, och vill så gärna bli författarinna, men jag har svårt för att komma på vad jag ska skriva, har du några tips till mei??

   Elin Lindqvist säger: arg?! Det var en rolig fråga! Jag är ofta arg, eller var det kanske jag ska säga, ju mer jag skriver desto lugnare blir jag dock!

   Elin Lindqvist säger: Till Lisa: Skriv om dig själv!! Skriv mycket, det kan aldrig bli fel!

Malin säger: Hej Elin! Jag tycker dina böcker är super bra! Ville du bli det när du var liten? Skrev du mycket när du var liten?

   Elin Lindqvist säger: När jag var riktigt liten ville jag bli professor i arkeologi....sedan journalist eller marinbiolog, blev dykarlärare i stället och skriver, så det var ju inte särskilt långt ifrån!

Simpa säger: Hej Elin!

Jag har på senare tid sett flera bilder böcker från företaget Tacher. Finns det något svenskt företag som gör liknande böcker fast med svensk kultur?

   Elin Lindqvist säger: Känner tyvärr inte till det företaget...pinsamt?...men rent generellt tycker jag det är tråkigt att inte fler förlag marknadsför bild-och konstböcker bättre. Böckerna är ofta för dyra, blir presentböcker, och det är ju lite tråkigt!

Gruff säger: Känner du press att vara lika duktig som din pappa?

   Elin Lindqvist säger: Är han så duktig då..? Skämtar bara. Nej, skulle jag göra det så skulle jag nog inte våga skriva ett enda ord, 40 böcker har han skrivit..men han är ju å andra sidan över sextio så jag har många år på mig!

marja säger: Är din pappa Herman en hård kritiker?

   Elin Lindqvist säger: Nej vi pratar inte om vad vi skriver, det är "privat egendom", personlig kreativitet. Det är kul att vi skriver, gärna mycket, men inte mer än så.

Liisa säger: Är det roligt att skriva böker, vart får du din insperation från?

   Elin Lindqvist säger: Genom att resa!

frida säger: Vem är din favoritförfattare och varför?

   Elin Lindqvist säger: Till Liisa: Och ja, det är verkligen roligt att skriva!

Till Frida: Åh, det varierar så mycket. Jag tycker om att läsa på olika språk, men Banana Yoshimoto, Nguyen Thiep, Ana Gavalda...

Moppo säger: Vad tycker du om författarmyten - kulturell, svårt att dra på mun och ovillig att vara kommersiell. Är det du?

   Elin Lindqvist säger: Med tanke på att jag sitter och ler för mig själv just nu så tror jag nog inte att stämmer. Det där är nog bara en klyscha, och en gammal sådan! Författarna jag känner till är entusiastiska konstnärer, uppåt och framåt och med humor!

Blurp säger: Hur gammal var du när du började skriva?

   Elin Lindqvist säger: Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Min första "roman" som jag hittade i en byrålåda häromveckan handlade om någon märklig klimatmaskin...

Blurp säger: Vad är en bra bok för dig?

   Elin Lindqvist säger: en bra bok är en bok skriven med känsla, med energi och skaparglädje!

säger: Hej! Har läst att du pluggar i New York. Är lite nyfiken på vad du pluggar.

   Elin Lindqvist säger: Jag pluggar lite olika kurser. Bland annat läser jag Koranen, vilket är väldigt intressant med tanke på att det är just i NY. En annan kurs handlar om Performance Art, vilket är mycket inspirerande!

Moppo säger: Din pappa Herman påstår att han går upp i svinottan och sätter sig att skriva varje morgon. Är det sant - och jobbar du likadanat?

   Elin Lindqvist säger: När jag bodde hemma gjorde han det i alla fall, han gick upp när jag gick och lade mig och det skulle inte förvåna mig om det fortfarande är så. Jag skriver bäst på natten!

Beirut säger: hade du ingen sorts inre rädsla när du började skriva för att bli hårt kritiserad av kritikerna?

   Elin Lindqvist säger: När min första bok kom ut hade jag ingen tanke på det hela. Jag had einte ens tänkt skicka in manuset, jag trodde aldrig att det skulle gå helt enkelt och därför var jag mycket lugnare. Nu kände jag mig mer nervös, det är också svårare med andra boken hade alla sagt, att man kunde blir mer och hårdare kritiserad.

millan säger: Vart ska du resa härnäst?

   Elin Lindqvist säger: Tillbaka till NY till att börja med! Och nästa resa blir nog till Kuba tror jag!

Beirut säger: Var din pappa en av huvudanledningarna till varför du började skriva?

   Elin Lindqvist säger: Hahaha, nej verkligen inte!

Elin! säger: Vilken är din bästa bok du skrivit?

   Elin Lindqvist säger: Ja, jag har ju bara skrivit två...men eftersom Tre Röda Näckrosor precis kom ut så säger jag absolut den!

ollepu säger: vad gillar du mest att skriva om?

   Elin Lindqvist säger: Andra kulturer, resandet i sig, möten med andra människor...

Claes säger: Är det bara roligt att skriva, eller är det jobbigt ibland också?

   Elin Lindqvist säger: Nej det är faktiskt aldrig jobbigt, det är ren glädje!

Elin! säger: Vad heter din första bok?

   Elin Lindqvist säger: Tokyo Natt heter den.

araby säger: hej va gör du på fridtiden

   Elin Lindqvist säger: Dyker, läser, går på utställningar, reser och går på teater med vänner!

   Elin Lindqvist säger: Tack allihopa för att ni skrev in! Ha en härlig dag!

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln